Într-o zonă cum este Valea Jiului, cunoscută pentru că oamenii se ocupau cu creșterea animalelor, lucrurile s-au schimbat, odată cu plecarea celor de aici peste hotare.
Iar unii dintre cei care au plecat acolo să facă bani, i-au investit apoi aici. Așa se face că avem acum fermieri, dar care cresc vaci Angus, o specie renumită pentru carnea deosebită. Am vizitat și noi o astfel de fermă.
Peste 100 de vaci Angus cresc între dealurile de pe Jieț, o zonă din estul Văii Jiului, unde Răzvan Răduca și-a încropit o fermă. A lucrat ani buni în Austria și recunoaște că nu avea nicio experiență în creșterea animalelor. Dar acum gestionează o afacere într-o continuă extindere. „Am găsit că este rasă care se pretează foarte mult în aceste zone și este o rasă foarte bună de carne. Ne-a ajutat foarte mult să valorificăm pășunea, mult mai bine, decât cu ovinele”, spune Răzvan Răduca, antreprenorul din Jieț, care recunoaște că bunicii lui creșteau animale, dar oi și vaci și mult mai puține, așa că nu prea avea nici el experiență.
Aceste animale, însă, nu sunt pretențioase și aproape că se cresc singure, dacă au apă și iarbă, ori fân. Iar ideea i-a venit acum mai mulți ani, când lucra, ca mulți dintre cei din Valea Jiului, peste hotare.
„Ideea mi-a venit în urmă cu mulți ani, când am fost în Austria, iar văzând cât de frumos merg lucrurile acolo și cum familia la care eram se descurca cu fermele, am zis să fac și eu același tip de fermă. Asta s-a întâmplat în urmă cu 20 de ani. Am pornit cu 30 de capete și acum, cu mici și mari, avem 120 de capete”, afirmă Răzvan Răduca.
Afacerea merge bine, fermierul are utilaje și totul este mecanizat. În plus, e gata să își extindă afacerea acum. „Am început și să tăiem. Mai puțin, dar pe viitor, chiar aș dezvolta partea aceasta de carmangerie”, susține fermierul.
Între dealurile de pe Jieț, într-o frumoasă pădure, pe zăpadă, turma de peste 100 de vaci Angus este scoasă să facă mișcare, iar mai apoi, cei doi-trei oameni care le îngrijesc, vin și le dau fân proaspăt. Fermierul spune că acestea consumă cam două tone de mâncare zilnic.
„Mâncare înseamnă acum fân, fân de lucernă, cât și paie furajere. Avem câteva terenuri, unde facem fânul. Cam 80% producem și restul cumpărăm. Aducem undeva 40-50 de TIR-uri pe an, cu fân”, susține Răzvan Răduca, iar ca să ne demonstreze, a luat un braț de fân și ne-a dat să simțim ce frumos miroase.
Dar aceste animale ajung la export și vițeii, când ajung la peste 250 de kg, pleacă la ferme care îi cumpără. Sunt ferme specializate și la noi în țară și, mai ales peste hotare. „Le-am achiziționat cu 2.500 de euro bucata. La noi nu le mai poți revinde, dar este rentabil. Sunt în al 6-lea an, dar producem foarte bine, vindem vițele de reproducție, tauri, iar lucrurile merg bine”, susține omul.
Nu e greu, iar niște oameni cu o minimă experiență cu animalele, au reușit să aibă o fermă atât de mare, încât acum sunt căutați peste tot.
Iar acum îi încurajează pe toți să îi ia exemplul. „Aș îndemna tinerii, care nu au plecat încă în străinătate, să facă studiile necesare, dacă vor să lucreze într-o fermă. Iar pe cei din diaspora i-aș îndemna să vină acasă și să se apuce de o afacere de tipul acesta. Aici suntem doi oameni. Unul care stă cu ele tot timpul și unul care merge cu ele la pășune. Nu este extrem, ne-am tehnologizat, curățăm cu tractorul, dăm de mâncare cu tractorul. Așa că poate oricine”, mai spune și chiar crede într-un astfel de plan, Răzvan Răduca.
Fermierul spune că o investiție minimă ar fi de 30 de capete, iar asta se ridică la 100 de mii de euro, cu tot cu utilaje.
Diana Mitrache