CRESC este acronimul unui proiect prin care profesorii si studentii de la Petrosani si-au dat ,mâna pentru ca învãtãmântul sã fie unul de calitate. Au fãcut meditatii, si-au ales modele, iar timp de un an de zile, au fãcut totul ca lumea academicã sã parã cel mai frumos loc. Felicia Andrioni, profesor universitar la Petrosani a pornit acest proiect acum un an de zile si acum culege o parte din roadele sãdite.
„Centrul de învãtare este un centru ce are o abordare holisticã, care vizeazã toate domeniile de activitate si are multe segmente inovative. Pânã în prezent am avut 105 beneficiari, 70 de studenti în prima parte a anului trecut si în semestrul I am avut încã 35, proiectul propunîndu-si sã înregistreze 70 de persoane beneficiare în fiecare an. Concret, au fãcut meditatii individuale, cursuri remediale pe materiile în care studentii au lacune si au nevoie de ajutor. Un alt segment a fost dezvoltarea încrederii în fortele proprii si a stimei de sine, care sã îi facã creativi, independenti si sã creadã în idealuri”, a spus Lector univ.dr. Felicia Andrioni, de la catedra de sociologie, coordonatoarea proiectului.
Acest proiect a mizat pe faptul cã tinerii studenti au nevoie sã fie îndrumati atunci când încã nu stiu care le sunt visele, sau, atunci când se cred slabi, sã fie ajutati si încurajati. Si, pentru asta, au avut nevoie de studenti tutori. Cei care au jucat acest rol ne spun cum au fãcut. „Este o experientã foarte frumoasã. Eu îi îndrum pe colegii mei mai tineri, îi ajut, ne distrãm si pot sã spun cã am crescut si am învãtat unii de la altii. Ne-am si distrat, am si muncit si am pus suflet în ceea ce am fãcut. Prima datã sunt mai uimiti si îsi pun întrebãri, dar apoi vãd ce facem si aduc chiar si alti colegi si asa am fãcut sã crestem”, a spus Roxana Avram, studentã – mentor, iar colegul sãu a completat-o: „Am mers la fiecare student în parte si le-am povestit ce e cu acest proiect si ce facem noi aici. Am venit sã le arãtãm ce am fãcut noi aici, cu sufletul si multã muncã. Trebuie sã lucrãm în echipã si sã ne îmbunãtãtim orice realizare, sã devenim mai buni, împreunã”, a spus si Dragos Botos, tot un student – mentor.
Proiectul a avut la dispozitie suma de 840 000 de milioane de lei, din care, pânã acum s-a cheltuit, cu amenajarea si dotarea sãlilor suma de 400.000 de lei, iar scoala superioarã s-a ales cu o serie de dotãri de exceptie, dar si studenti mult mai implicati. „Vom reusi sã crestem rata de angajabilitate a studentilor nostri dupã terminarea studiilor universitare. Dupã un an de zile, ne-am ales, ca o primã etapã, cu dotarea unor spatii atât pentru acest centru de ocupare a angajabilitãtii studentilor, cu zeci de parteneriate cu diverse asociatii si unitãti economice, sua institutii publice, cu atragerea unui numãr mare de studenti care se implicã si cu actiuni ce vizeazã toatã paleta de preocupãri în domeniul asistentei sociale si al socializare”, a adãugat si profesor universitar dr habil Sorin Radu, rectorul Universitãtii din Petrosani.
Proiectul se va finaliza anul viitor, în 2021, când mai multi studenti vor fi cooptati si initiati în tot ce cuprinde mediul academic si rolul lor pe viitor. Initiativele de acest fel îi fac sã se simtã utili, parte a unui proces de învãtare si totodatã, îi aduce mai aproape de mediul academic, care, initial, li se pare de nepãtruns unora dintre studenti.
Diana Mitrache