7Doar 30 din cei 85 de creditori ai Primãriei Aninoasa s-au înscris în tabloul de creante. Intrarea în insolventã a primãriei Aninoasa presupune mai multe etape. Una dintre acestea ar fi înscrierea tuturor creditorilor la masa credalã. Termenul în acest sens a expirat, iar din cei 85de creditori ai administratiei doar 30 mai vor banii înapoi.

”Pânã în datã de 15 august a fost termenul de depunere a creantelor de a se înscrie toti creditorii în tabloul de creante. Pânã în datã de 28 august au fost eventualele contestatii, pe data de 1 octombrie avem termen în instantã la judecãtorul sindic pentru a stabili tabloul definitiv de creante si a demara în continuare programul de redresare. Noi am avut un numãr de 85 de creditori iar în tabloul preliminar de creante s-au înscris 30 de creditori, cu o valoare de 53 de miliarde de lei vechi”, a spus Nicolae Dunca, primarul orasului Aninoasa. Cei 55 de creditori care nu s-au înscris în tabloul de creante nu îsi vor mai recupera banii, iar acest lucru înseamnã pentru administratia localã din Aninoasa scãderea datoriilor cu câteva procente. ”Care nu s-au înscris în tabloul de creante îsi pierd dreptul de a mai recupera debitele de la primãrie. Sumã era undeva la 60 de miliarde de lei vechi. Creditorul majoritar este BCR-ul care are cea mai mare valoare, urmeazã Directia Generalã a Finantelor Publice Hunedoara, ApaServ-ul si SC Jiet, fostul motel Gui de unde mai luãm carburanti. Se poate face o compensare  cu SC Jiet, dar trebuie sã avem o discutie preliminarã cu administratorul judiciar în acest sens sã stabilim exact sumele care se pot compensa”, a mai precizat sursa citatã.

7-1Dupã data de 1 octombrie se va trece la aplicarea planului de redresare a localitãtii, asta în conditiile în care administratia are de plãtit datorii, dar si de atras alte fonduri pentru a se redresa din punct de vedere financiar. Printre mãsurile posibile de redresare economicã se numãrã mãrirea taxelor si a impozitelor si concedierea de personal din cadrul primãriei.

”Urmeazã rãmânerea definitivã a tabloului de creante dupã care se trece la întocmirea planului de redresare care este supus avizãri la Curtea de Conturi si consiliului local. Apoi se trece la aplicarea acestui plan de redresare astfel încât sã se colecteze cât mai multe venituri la bugetul local si atribuirea sumelor cãtre creditori. Planul de redresare contine metodele prin care se va face venit suplimentar la bugetul local si vom diminua cheltuielile la bugetul local. Asta în functie de ce va stabili administratorul judiciar, probabil se va trece la restrocturari de personal, se pot majora taxe si impozite, se iau toate mãsurile ca pe viitor sã creascã veniturile la bugetul local. Poate ar mai fi pe ici pe colo ceva dar prea mult personal nu pentru cã oricum suntem sub limita de functionare”, a mai spus Dunca. Potrivit edilului, mãrirea taxelor nu este o solutie pentru cã oamenii locului sunt foarte sãraci. Singura solutie de redresare economicã vãzutã de edil ar putea veni de la Guvern, sub forma unui ajutor financiar.

”Pãrerea mea este cã nu este o solutie mãrirea taxelor pentru cã populatia si asa este foarte sãrãcita datoritã închideri principalului agent economic, mina Aninoasa, oamenii nu vor avea de unde sã plãteascã taxe suplimentare. Eu vãd aceastã situatie rezolvatã doar cu un ajutor venit din partea Guvernului pentru cã la ora actualã suntem singura primãrie de oras care suntem în insolventa. Ar fi oportun un sprijin financiar din partea Guvernului pentru cã dacã stãm sã ne gândim este o situatie de crizã prin care guvernul poate aloca anumite sume de bani. S-au alocat sume consistente în Valea Jiului altor primarii care aveau si ele la fel nevoie de bani dar trebuie sã fim unitari în distribuirea sumelor de la bugetul de stat, la unii le dai cu sutele de miliarde si la altii nu le dai nimic”, a mai spus edilul. Chiar dacã Dunca are culoarea necesarã, cea rosie, fiind un primar al cãrui partid se aflã la  guvernare, ajutoarele de la centru au ocolit Aninoasa.

7-2”Din pãcate am fãcut zeci de adrese peste tot, la primul ministru, la  ministru dezvoltãrii regionale, la ministrul finantelor, peste tot am fãcut solicitãri însã nimeni nu mi-a dat niciun rãspuns si nici mãcar nu pare sã aibã acesta intentie. Încã mai astept sã vãd, mi-am luat si gândul cã voi primi un astfel de sprijin de la guvern pentru cã vãd cã nu este un astfel de interes pentru Aninoasa”, a mai precizat Dunca.

Orasul Aninoasa este prima localitate din România care si-a declarat insolventa, dupã ce a ajuns aproape în imposibilitate de functionare din cauza datoriilor foarte mari.

Monika BACIU