Pentru credinciosii ortodocsi, luni a fost mare sãrbãtoare. Intrarea Maicii Domnului în Bisericã semnificã un moment al începuturilor crestinãrii oamenilor, iar preotii spun cã lumea a venit în numãr mare sã ia parte la slujba din bisericã, pentru cã acum, în Postul Crãciunului e timp de reflectie.
Ziua aceasta, însã, are semnificatii religioase imense. „Data de 21 noiembrie este legatã de sfintirea unei bisericii, construitã la Ierusalim, în apropierea locului unde în vechime era Templul de la Ierusalim. Templul în care a intrat fecioara Maria nu este templul ridicat de Solomon, care a fost distrus de Nabucodonosor în jurul anului 587, înainte de Hristos, ci a intrat în templul ridicat de regele Zorobabel, 70 de ani mai târziu. Acesta este templul în care fecioara Maria a intrat la vârsta de 3 ani. Aceastã sãrbãtoare, prefigureazã intrarea noastrã în Bisericã prin sfintele taine”, a spus Gabriel Pârlea, preot ortodox din Petrosani.
Zeci de oameni au umplut în acestã zi bisericile, pentru cã tot mai multi sunt cei ce vin în zilele de sãrbãtoare, mai ales acum, în Postul Crãciunului.
„Mai ales acum, în perioada de post, si credinciosii îsi intensificã asceza, rugãciunea si cerceteazã mai frecvent Biserica, poate mai mult decât pe parcurul anului obisnuit”, a adãugat preotul Gabriel Pârlea. Intrarea Maicii Domnului în Bisericã este cea mai nouã sãrbãtoare închinatã Maicii Domnului, înscrisã în calendar din secolul al VI-lea, dupã ce s-a ridicat la Ierusalim, sub domnia împãratului Iustinian, o bisericã numitã „Sfânta Maria cea Nouã”. Sãrbãtoarea, cu datã fixã (21 noiembrie), s-a extins apoi în tot Orientul crestin si în Occident. Este marcatã cu cruce rosie în calendar si este zi de dezlegare la peste.
Diana Mitrache