Credincioșii aduc apă de izvor pentru Bobotează

O mână de credincioși din Taia, din Estul Văii Jiului, merg, an de an, pe cursul apelor de munte și caută să ia apă de izvor. O duc pentru a fi sfințită și împărțită, vineri, la praznicul Bobotezei și spun că apa de izvor este mai bună pentru acest eveniment.

Apele vor fi sfințite de preoți în ziua de Bobotează, care anul acesta pică vineri și, așa cum s-au obișnuit din timpuri ce nu le mai țin minte, credincioșii se asigură că fie biserică are apă suficientă, pentru a o împărți tuturor celor ce vor veni la slujbă. Pe unii dintre ei i-am găsit pe Jieț, umpleau bidoane cu apă de izvor. „Ca de obicei, de marea Bobotează, noi ducem apă la biserică, pentru ca apoi să o sfințească părintele.  E mai bună, mai curată. Va ajunge la Biserica de la Taia. Vin aici n fiecare na. Ducxem cam 500-600 de litri”, mi-a spus Ioan Preian, unul dintre bărbații care luau apă de Bobotează din izvor.

„E Ajunul Bobotezei și noi ducem apa asta la parohia din Taia. Va fi mâine pusă în bidoane, pregătim totul la biserică. O punem acolo în butoaie și mâine, părintele o va sfinți. Apa de izvor e cea mai pură apă, că așa trebuie să fie la Bobotează. Fac asta de mulți ani, pentru că fac parte din Consiliul Parohial și îi invităm pe toți la biserică”, l-a completat și Traian Danciu, un alt localnic care ajută parohia din Taia.

Așa că oamenii încarcă apa de la izvor, de pe Jieț – un loc aflat în defileul săpat de apele ce vin din județul vecin, Vâlcea. Și ne-au și sfătuit cum să bem această apă, care va fi sfințită. „Agiazma Mare se sfințesște doar acum, al Bobotează și se ia 13 zile pe nemâncate. Prima dată, aghiazma și apoi anafura”, au precizat bărbații.

Toate apele vort fi sfințite mâine de preoți și credincioșii sunt așteptați să ia parte la slujbe și să ducă acasă un recipient cu apă sfințită.

Toate bisericile din Valea Jiului vor avea o slujbă de Bobotează, iar localnicii, momârlanii cum își spun ei, au datinile lor, apa fiind un element extrem de important în timpul acestor ritualuri. Cu apa de izvor sfințită vor uda casa, pomii, vor da să bea vitele și o vor păstra și pentru zilele în care nu se simt bine.

Diana Mitrache