Zilnic, 3 oameni mor în județul Hunedoara, din cauza infecției cu COVID -19. O spun statisticile DSP, însă, în spitale, situația este absolut ingrijorătoare. Oameni bolnavi, care abia respiră, care caută o gură de oxigen și medici care nu mai știu cum să ne convingă că trebuie să purtă masca și să ne ferim de acest virus ucigaș. Dacă nu îl vedem, nu înseamnă că nu există.
Secția de boli infecțioase de la Vulcan este plină de pacienți cu COVID. Unii sunt atât de grav, încât zile în șir, se luptă să supraviețuiască, iar medicul care îi îngrijește ne-a spus cum se dă lupta contra-cronometru, cu moartea. „COVID-19 este o boală foarte, foarte serioasă. Este un virus foarte agresiv, care se transmite foarte ușor, parșiv și oamenii trebuie să înțeleagă că încă nu s-a terminat”, a spus dr Adel Jadan, medic primar. Șef pe secția de boli infecțioase.
În martie 2020, aici a fost internat primul pacient cu COVID, iar mediul Jadan spune că are 100 de zile de concediu neluate. Nu a avut cum, pentru că aici toată lumea se luptă să supraviețuiască.
„Am avut mai multe cazuri grave, pentru că noi tratăm cazuri medii spre grave,. Când necesită terapie intensivă, trebuie transferați în alte spitale. Dar am avut cazuri multe grave, care s-au vindecat și am fost așa satisfăcuți, când i-am văzut că erau bine, după atîta chin. Au stat și 30 de zile unii”, a mai spus dr Adel Jadan.
Și pentru că lumea pare să se relaxeze, când tocmai valul III pare și mai agresiv, medicul ne spune să nu mai stăm acasă. Asta, epntru că toate cazurile grave, au stat cam o săptămână până ce s-au adresat unui medic. Și, pentru unii, e prea târziu.
„ATI-urile sunt pline cu persoane care au nevoie de oxigen, iar situația este destul de critică. Din păcate, și numărul deceselor este constant și avem o medie de 3 decese pe zi”, a spus Sebastian Mezei, director DSP Hunedoara.I
ar medicii specialiști ne spun cum să procedăm, ca să nu ajungem prea târziu. „Când un pacient face febră și nu musai 38, 39, ci 37, 2 și are o usturime în gât, trebuie să îi dea de gândit. Prima dată să sune la medicul de familie, să îi spună. Apoi el poate să îl orienteze și să îl trimită la spital. Că, dacă vine când este la debut este cu atât mai bine să fie tratat. Dacă stă 7 zile, când vine la radiografie, vedem că plămânul este afectat și 40 – 50%. Am avut și decese, din păcate”, a mai spus medicul Adel Jadan.
Și, cei care sunt grav, ar trebui transferați, iar aici lupta e și mai aprigă. „Să știți că avem problema asta. Chiar zilele acestea m-am confruntat cu ea. Am pacienți care s-au agravat și care trebuiau transferați imediat. Am sunat. Nu s-a găsit niciun loc. Căutăm la Sibiu, Timișoara, iar eu am trimis și la Caracal, că nu mai știam unde. Este acum așa aglomerație pe ATI și nu mai sunt locuri”, mai spune medicul șef al Secției de Infecțioase.
Medicul care tratează de un an de zile deja cazurile din Vulcan spune că oamenii trebuie doar să își ia măsurile minime de igienă. Masca este obligatorie și importantă și apoi spălatul mâinilor. Este esențial să evităm aglomerațiile și să încercăm să prevenim.
„Noi am fost izolați acasă, am stat acasă, hai să izolăm și noi virusul. Cum? Purtând masca și spălatul pe mâini. Masca chiar ne protejează. Și vaccinul”, a conchis specialistul de la Vulcan.
Diana Mitrache