480 de mii de tone de huilã importate de Complexul Energetic Hunedoara. Liderii minerilor spun cã situatia în Valea Jiului se va agrava din cauza acestui import masiv de huilã din afara tãrii. Mai grav este faptul cã cei de la Complexul Energetic Hunedoara mai au de achizitionat încã 10 mii de tone de cãrbune din import.

”Chiar dacã pe moment situatia s-a detensionat si în 13 mai am început sã reluãm livrãrile, am putut si noi livra cãrbune cãtre termocentrale, oprirea unui reactor de la Cernavodã redându-ne practic o gurã de orzigem, pentru cã în urma opririi acestui reactor a crescut ponderea de energie bazatã pe cãrbuini, de aici crescând putin si nivelul de energie livratã de CEH am trãit cu speranta cã acest lucru ne va aduce numai lucruri bune, urmând ca stocurile de cãrbune de la cele douã termocentrale sã scadã în urma cresterii productiei de energie. În aceste zile am aflat cu stupoare cã se continuã importurile de huilã, aflãm unele date care pânã acum nu le-a fãcut nimeni publice si anume cã s-a fãcut contractul de huilã din import în anul 2012, se vehiculau cifre în jur de 270.000-300.000 de tone de cãrbune cã s-au importat, dar nu a spus nimeni cã acel contract este încã în relurare si cã acle contract a fost încheiat pe 470.000 de tone de cãrbune, urmând a se derula pânã la final ”, a declarat Laszlo Domokos, presedintele Sindicatului Huila.

Reprezentantii sindicatului Huila din cadrul Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului vor sesiza corpul de control al primului – ministru Victor Ponta cu privire la importul masiv de cãrbune de la Complexul Energetic Hunedoara.

”Am decis si voi mai trimite o adresã lui Victor Ponta prin care îi semnalez aceste lucruri si îi solicit efectuarea unei anchete prin corpul de control pe care îl are la dispozitie, corp de control care sã cerceteze legalitatea si oportunitatea acestui import. Am înteles cã domnul Andronache este obligat sã ducã acest lucru la final. Clauzele referitoare la pret sunt confidentiale, dar cele referitoare la contract se puteau face publice mai devreme. Ne confruntãm cu o problemã realã cã dânsii aveau capcitãtile de însilozare aproape de maxim, stiau cã mai urmau sã deruleze contracte pânã la capãt si riscãm sã ajungem la un blocaj în care toate minele din Valea Jiului sã oprim activitatea de productie. Ar mai de derulat 10 mii de tone de cãrbune pânã la finalizarea contractului de achizitionare. Aceste 10 mii de tone urmeazã a fi achitate, nici nu au fost achitate. Noi facem aceste demersuri pentru cã în calitate de lider de sindicat la societatea de închidere nu dorim altceva decât sã fim lãsati sã functionãm în conditiile normale, în cadrul programul care a fost avizat de Consiliul Europei, care a fost avizat pânã în anul 2018, prin care am fost declarati neviabili”, a mai precizat sursa citatã.

1-1În timp ce mineritul din Valea Jiului se zbate între viatã si moarte cei de la Mintia au achiztionat în anul 2012 sute de mii de tone de huilã la sute de milioane de lei. Pentru patru contracte încheiate între Termocentrala Mintia si societãti ale huilei din afara României, cei de la Mintia au plãtit aproape 32.482.897,21 de euro.

Pe considerente de sigurantã si de cost, Termocentrala Mintia a achiztionat din import aproape 300 de mii de tone de cãrbune din import la o valoare de peste 115 milioane de lei. În urmã cu o sãptãmânã reprezentantii Complexului Energetic Hunedoara, mai exact,

termocentrala Mintia a refuzat cãrbunele trimis de la Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului pe motiv cã stocul este supraplin.

Monika BACIU