Zeci de copii cu dizabilități, dar și cei care îi sprijină și li se alătură lor, au participat la mici întreceri, la Petroșani. Este un proiect care poartă numele Şcoala Generației Unificate, care s-a desfășurat la Sala Polivalentă de la Petroșani, acolo unde fiecare a vrut să arate că nu este cu nimic mai prejos.
Așa că s-au format echipe mixte și fiecare a avut de învățat de la celălalt. „Am venit să concurez la baschet. Mă pasionează geografia și sporturile. Mă fac să simt că fac performanță. Sunt și un schior foarte bun și fotograf bun”, a spus Tudor, un tânăr cu Sindrom Down, care era foarte bucuros să participe la acest exercițiu.
Alături de copii talentați ca Tudor au venit și elevi ai mai multor licee, care au format cu ei echipe. Și astfel, toată lumea a câștigat. „Evenimentele Special Olympics aduc veselie, încredere, stimulează spiritul de echipă și îi învață pe copii că diferențele trebuie acceptate, că oamenii care sunt diferiți, merită să fie înțeleși și aduși în mijlocul comunităților, iar noi, prin Programul Școala Generației unificate tocmai asta facem”, a spus și Emilia Ispas, director de programe Special Olympics Valea Jiului.
Copiii au jucat fotbal şi baschet, participând la abilități individuale, în echipe de dublu unificat. Participanții au fost elevi ai mai multor școli: Şcoala Gimnazială I.G. Duca Petroşani, Şcoala Gimnazială Nr. 7 Petroşani, Colegiul Economic Hermes Petroşani, Liceul Tehrolcgic Dimitrie Leonida, Centrul Şcolar Pentru Educație Icluzivă Rudolf Steiner Lupeni, Colegiul Națioral Decebal Deva şi Asociația Down Valea Jiului. „În februarie se împlinesc 20 de ani de când sunt alături de Special Olypics România. Este un concurs deosebit, pentru copiii cu dizabilități, dar acum este și pentru cei din școala de masă, pentru că suntem Școala Generației Unificate, unde suntem egali”, a completat Gabriela Asan, reprezentant Special Olympics în Valea Jiului.
Startul acestor întreceri educative a fost dat la Petroșani, în Sala Polivalentă. „Sunt cei mai speciali copii ai noștri, ai comunității și Special Olympics sunt cei care se ocupă de copiii care au anumite deficiențe. Ideea principală a acestei acțiuni nu este una a competiției, ci a integrării lor în colectivele copiilor, în general. Echipele sunt formate din copii cu și fără dizabilități, nefiind o competiție despre cine câștigă, ci despre integrarea acestor copii”, a precizat și Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani, care a participat la final și la festivitatea de premiere a acestor copii.
Special Clympics România a implicat, în perioada 2020-2024, un număr de 2.391 de sportivi Special Olympics cu dizabilități intelectuale și 2.810 fără dizabilități intelectuale, din 31 de judeţe, care au practicat activități sportive în spiritul fair-play-ului şi al incluziunii. Un total de 22.262 de elevi au fost direct implicați în activități la clasă şi peste 1.500 de profesori au fost instruiți cu privire la modul în care să construiască şcoli şi clase incluzive.
Membrii acestor organizații vorbesc despre oportunități de a participa la evenimente unificate, atât pentru abilități individuale, cât şi pentru sporturi de echipă, precum fotbalul şi baschetul, aducând, în mijlocul comunităților, elevi cu şi fără dizabilități care să practice sport.
Diana Mitrache