Câțiva copii din clasele a V-a, a VI-a și a VII-a, care vin la clubul de robotică din Biblioteca de la Petrila, au creat o aplicație pentru android. Iar aceasta a și fost premiată, urmând ca, în scurt timp, oricine are nevoie de un voluntar, sau vrea să devină voluntar, să o poată descărca.
Au mers pe ideea că, în orice țară europeană, voluntariatul contează enorm, uneori chiar la admiterea într-o universitate de prestigiu, și au creat un program informatic prin care oricine să poată avea acces la o bază de date de acest fel.
Și vorbim despre copii, care nu fac informatică, autodidacți și care au găsit la Biblioteca orășenească „Gheorghe Ittu” un loc în care au transformat pasiunea într-un program util. Și chiar au fost premiați pentru asta la nivel național..
Premiul BEST SOCIAL IMPACT – locul II a fost acordat echipei FIRST LINE PETRILA de la Biblioteca Orășenească ”Gheorghe Ittu” Petrila, jud. Hunedoara, pentru proiectul “Aplicație voluntariat”. Din echipa câștigătorilor fac parte: Cătălina Popescu, Ianis Creangă, Alexandru Toloargă, Darius Merca și Patrick Negrea,
„Sperăm ca, într-o lună de zile, să puteți instala pe telefoanele mobile, această aplicație. Este o platformă care ușurează găsirea de voluntari, pentru organizatorii unui eveniment, care are nevoie de așa ceva. Există un formular, pe care l-am gândit să cuprindă tot, care conturează profilul omului de care au nevoie, iar acele evenimente pot fi văzute de oricine are instalată acea aplicație. Iar cei care vor facă voluntariat, pot vedea evenimentele înscrise în județul lor și nu numai, iar apoi pot aplica pentru el”, a spus Oana Mihaela Bălănescu, directoarea Bibliotecii „Gheorghe Ittu” din Petrila.
Echipa din Petrila a făcut partea dintre cele 20 de echipe calificate la Târgul Național de Știință CODE Kids 2024, iar fiecare copil a susținut în fața publicului discursuri prin care a reușit să convingă publicul.
Acești copii, din mediul rural și urban mic, au reușit să dezvolte roboți și aplicații, ca soluții pentru rezolvarea unei probleme din comunitatea lor, în cadrul cluburilor de robotică din bibliotecile publice.

Diana Mitrache