Valoarea tichetelor sociale pentru grădiniţă se va dubla de la 1 ianuarie 2021 Legea nr. 49/2020 pentru completarea şi modificarea legii tichetelor sociale pentru grădiniţă a fost promulgată de Preşedintele României Klaus Iohannis.
Legea priveşte stimularea prezenţei la grădiniţă a copiilor din familii defavorizate, prin tichete sociale condiţionate de prezenţa celor mici la ore. Modificările se fac prin Legea 49/2020 pentru completarea şi modificarea legii tichetelor sociale pentru grădiniţă.
De noua lege se presupune că vor beneficia aproximativ 100.000 de preşcolari, iar aşa cum a fost concepută, legea schimbă condiţiile de eligibilitate a copiilor (măreşte pragul de venit pe familie – de la copiii din familii care primesc venit minim garantat, la toţi copiii din familii care primesc alocaţia pentru susţinerea familiei), elimină cererea părinţilor, dublează valoarea tichetului social lunar şi creşte responsabilitatea primarilor şi directorilor de şcoli de a informa părinţii cu privire la lege şi la importanţa grădiniţei.
Modificările au fost propuse de Asociaţia Reality Check, în urma evaluării modului în care s-a aplicat legea, şi au fost preluate într-un proiect legislativ de un grup mixt de deputaţi şi senatori. Noua lege a fost votată în Camera Deputaţilor pe 3 aprilie 2020, cu 326 de voturi pentru şi unul împotrivă.
Anual, aproximativ 100.000 de preşcolari vor avea şansa să meargă regulat la grădiniţă şi, astfel, să se adapteze mai uşor la şcoală şi să nu o abandoneze.
Ca şi până acum, când micuţii primeau 50 de lei, se menţin condiţionate de prezenţă. Noua lege propune următoarele modificări faţă de Legea 248/2015, care rămâne în vigoare până la finalul anului 2020:
1. Schimbarea condiţiilor de eligibilitate – de la 284 lei venit maxim pe lună pe membru de familie (în prezent), la toţi copiii înscrişi la grădiniţă din familiile care beneficiază de alocaţie pentru susţinerea familiei, de la 1 ianuarie 2021. Acest lucru creşte pragul de eligibilitate la 530 lei/lună pe membru de familie.
2. Eliminarea cererii – simplificare administrativă prin care stimulentul se acordă din oficiu copiilor din familii beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei, iar părinţii nu mai trebuie să depună încă un dosar la primărie;
3. Mărirea cuantumului tichetului social – de la 50 la 100 de lei pe copil pe lună, pentru a îi creşte utilitatea, având în vedere faptul că suma de 50 de lei a fost propusă în 2010 şi era prea mică pentru că părinţii să poată acoperi din ea cheltuielile legate de grădiniţă;
4. Introducerea responsabilităţii primarilor şi directorilor de grădiniţe de a organiza campanii de informare şi înscriere în program, de două ori pe an.
Totul a pornit de la o iniţiativă numită Fiecare ciopil în grădiniţă, care a fost iniţiată de OvidiuRo, acest program fiind împlementat în perioada 2010-2015, în 45 de comunităţi defavorizate, inclusiv în Valea Jiului.
Diana Mitrache