Examenele epidemiologice, pe care medicii le fac în comunitãtile scolare, au scos în evidentã, din nou, numãrul celor care au ajuns la scoalã cu râie, pãduchi, ori cu alte boli destul de grave.
Inspectorii sanitari din Hunedoara spun cã numãrul cazurilor de acest gen este mai mic si cã se observã o scãdere a îmbolnãvirilor, dar recunosc cã acestea nu au fost eradicate total. Din pãcate, cei mai multi copii care dezvoltã astfel de boli sunt din zona Vãii Jiului.
„Problemele majore de sãnãtate sunt cele legate de cazurile de pediculozã, adicã de prezenta pãduchilor. În acest an s-a fãcut triajul la peste 37.000 de copii din unittile scolare si au fost gãsiti 195 de copii cu pediculozã. 78 sunt în Valea Jiului, 49 în Deva, 39 în zona Hunedoara, 18 la Orãstie, 9 Cãlan si 2 la Geoagiu. Am avut 2 cazuri de scabie, deci râie, în Valea Jiului”, a declarat dr. Cecilia Birãu, medic sef, purtãtor de cuvânt al DSP Hunedoara. Copiii au mai venit si cu diverse probleme ale pielii, iar inspectorii sanitari au depistat un numãr de 4 micoze, dar si 128 de cazuri de angine, mai exact infectii ale faringelui, 73 în Valea Jiului, 31 la Deva si 24 la Hunedoara. Alti 7 copii au fost trimisi la scoalã, desi prezentau boalã diareicã acutã, 3 fiind în Valea Jiului. Tocmai de aceea, medicii ne spun cã acesti copii ar trebui sã ajungã la doctor, înainte de a merge la scoalã. „Dacã un copil are febrã, stare generalã alteratã, ameteli, dureri la nivelul gâtului sau scaune diareice, urme de grataj, scãrpinat, mai exact, sã nu îl trimitã la scoalã si sã meargã cu el la medicul de familie, pentru a i se pune diagnosticul corect si a i se institui tratamentul”, ne-a indicat medicul Cecilia Birãu, de la DSP Hunedoara.
Din fericire, însã, dupã ce au fost depistate aceste cazuri, copiii s-au reîntors în colectivitãti sãnãtosi. Mai mult, îmbucurãtor este cã, la începutul acestui an scolar, niciun copil nu a ajuns în colectivitate cu boli pentru care existã vaccinuri. „La recontrol, nu am mai avut niciun fel de caz de boalã acutã infectioasã si parazitarã si, de asemenea, nu au fost cazuri de copii care sã vinã cu rujeolã, rubeolã sau oreion, pentru care existã vaccin si acesta este disponibil la DPS, iar medicii de familie îl solicitã în fucntie de numãrul de copii pe care îl au înscrisi pe listã”, a conchis medicul Cecilia Birãu. În ultimii ani, numãrul cazurilor de îmbolnãviri de acest gen nu a trecut de cifrele din acest an, iar an de an se simte si o scãdere a acestora.
Diana Mitrache