C opacul cu lalelele de la Aninoasa are sute de boboci. Volunarii de la Asociația Pro Aninoasa au organizat o acțiune de curățare din jurul pomului cu lalele.
”S-a ecologizat zona, curățat și vopsit mobilierul, s-a reparat gardul, au fost înlocuite steagurile și florile distruse de furtună. Sunt zeci de boboci și pentru prima dată în cei 9 ani de când înflorește în fiecare an, am putut să privesc de aproape un boboc, să pun mâna pe el, să-l fotografiez de aproape. Incredibil de frumos, un vis! Vă invităm la Copacul cu lalele! După data de 10 iunie vor înflori bobocii”, spune Viorel Pascu, președintele asociației.
Copacul cu lalele de la Aninoasa are 142 de ani. Originar din America de Nord, tulipanul aflat în apropiere de oraşul Aninoasa din Hunedoara i-a atras ca un magnet pe curioşi. Florile copacului pot fi admirate până la finalul acestei luni.
Povestea copacului cu lalele de la Aninoasa începe în jurul anului 1880, când baronul Viktor Maderspach, numit de momârlani Mogoşpop, care deţinea domenii întinse în zonă, a construit un castel la Iscroni, sat care aparţine în prezent de Aninoasa.
În jurul acestuia a amenajat o grădină în care a plantat numeroase specii de plante. Soţia sa, Anne Margarette Maderspach, a reuşit în scurt timp să transforme grădina într-un adevărat parc dendrologic, iar în 1880 a adus celebrul tulipan originar din zonele împădurite ale Americii de Nord, numit Liliodendron Tulipifera, tocmai de la Paris, după ce acesta s-a adaptat şi în Europa, dar pe întregul continent există doar câteva zeci de exemplare.
Arborele de la Aninoasa s-a umplut de flori și îi încântă pe toți cei care trec prin preajmă.
Monika BACIU
FOTO: Viorel Pascu