Toți angajații Biroului de mediu din Primăria Petroșani au luat parte la o lecție pe viu de diagnosticare a unui copac vechi din centrul municipiului Petroșani.

Există softuri și senzori care dau indicii despre starea oricărui copac și, în funcție de soi și vechime, pot fi luate măsuri. Așa că o echipă de specialiști a venit să arate ce înseamnă un copac bătrân și când poate fi considerat un periocol, dacă tot e să luăm în calcul că furtunile din ultima vreme au cam smuls copacii din rădăcini. Așa că au ales un copac vechi, de o grosime apreciabilă, în zona parcului de lângă Castelul Ianza. „Am ajuns aici ca să vă arătăm cum funcționează tomograful pentru copaci. Noi avem aici unul cu sunet, cu ajutorul căruia inserăm senzori și, în momentul în care transmitem prin ei sunete, receptorii le pot citi. Senzorii ne permit să facem citirea mai fină, în fucnție de câte fire cu senzori montăm. Tomografia se face la arborii istorici, spre exemplu, despre care există suspiciuni ce se cer confrimate. Tomograful nu ne aratp dacă arborele e mort sau stă să moară, ci ne arată tipul de lemn pe care îl are la interior și dacă puteți conta pe copac să mai rămână în picioare sau nu”, a spus Diana Fulescu, membru al Asocieției Peisagiștilor din România, Filiala București.
Tot de la specialiști, angajații Biroului de Mediu din Primărie au aflat că există perioade clare în care trebuie să fie cosmetizați copacii, în funcție de specie.
Un astfel de aparat este folosit în amenajări peisagistice, atunci când este necesar să fie stabilită vigoarea unui copac, care ar putea să rămână sau să fie tăiat.
Diana Mitrache