Medicii sanitar-veterinari au demarat controale tematice in toata Valea Jiului la alimentele perisabile. Aceste verificari se efectueaza zilnic in baza unui program derulat la nivel judetean. “Pentru a preveni toxiinfectiile alimentare si pentru a luat toate masurile pentru protectia consumatorului, la nivelul Directiei Sanitar Veterinare Hunedoara s-a instituit un program de masuri pentru garantarea sigurantei alimentelor si apararea sanatatii publice”, ne-a declarat dr. Gheorghe Cristea, medic coordonator CSVSA Valea Jiului.

Branza si miere retrase de pe piata in urma verificarilor efectuate zilele trecute, medicii au descoperit cateva loturi de branza in neregula, pe care le-au retras de pe piata.

“Am avut cateva surprize in sensul ca la unii producatori care comercializeaza branza si produse din lapte, in urma analizelor de laborator, am gasit o serie de neconformitati fizico-chimice in sensul ca a fost o cantitate mult mai mare de sare peste limita admisa, adica 8 % fata de maximul de 4%, iar procentul de grasime a fost de 15% fata de 45-50 %, cat trebuia. De asemenea, am avut doua loturi infectate cu streptococul coagulazo pozitiv. Urmare a acestei situatii si a instituirii sistemului de alerta, s-au retras din consum cantitatile respective de branza, deoarece acest microb, deosebit de patogen pentru om, poate determina mai multe afectiuni” mai spus dr Gheorghe Cristea.

Si atunci cand au verificat si mierea vanduta in piete, la fel, s-au gasit neconcordante vizavi de modul de preparare si depozitare.

S-a luat o proba dintr-un lot de 50 de kilograme si s-a constata ca aceasta fie a fost fiarta la o temperatura mai mare de 45 %, fie termenul de valabilitate al produsului a fost depasit.

Luiza Andronache