Mãsura vine ca urmare a faptului cã sãrbãtorile pascale se apropie, iar inspectorii DSVSA Hunedoara vor efectua controale si verificãri cu privire la modul în care sunt respectate conditiile sanitare veterinare.
Pe tot parcursul lunii aprilie este asiguratã permanenta la nivelul DSVSA Hunedoara, inclusiv în zilele de sâmbãtã si duminicã. Pe de altã parte, reprezentantii institutiei vor monitoriza permanent circulatia ovinelor si caprinelor destinate sacrificãrii, dupã confirmarea scrapiei si în judetul nostru.
Actiunile de control ale inspectorilor vor avea în vedere si modul în care sunt respectate cerintele în ceea ce priveste starea de sãnãtate a animalelor sacrificate.
”Sacrificarea mieilor se realizeazã în unitãti de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine, publicate pe site-ul  ANSVSA. În cazuri exceptionale, sacrificarea mieilor poate fi realizatã si în spatii amenajate temporar, organizate în conditiile legii în care sã se asigure supravegherea sanitarã veterinarã si în care sunt respectate conditiile prevãzute de legislatie. Spatiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie sã fie  situate în zone în care nu au fost impuse restrictii din motive de  sãnãtate a animalelor”, sustin reprezentantii ANSVSA.
Au demarat procedurile de autorizare
Pentru o bunã parte a Vãii Jiului, centrul de sacrificare temporarã din cadrul Pietei Petrosani este o solutie, astfel ca fermierii sã nu fie nevoiti sã strãbatã o mare parte a judetului pentru a gãsi un abator. Administratia Pietelor a demarat procedura de autorizare a punctului temporar si se asteaptã evaluarea si autorizarea DSVSA Hunedoara, a precizat Sorin Cretu, seful Administratiei Pietelor.
Activitatea de sacrificare a mieilor în spatii amenajate temporar se realizeazã numai în perioada 15 – 28 aprilie 2019.
Maximilian Gânju