Grupului olandez Philips, Concernul Continental si Grupul german Bosch, prin unitãtile lor de productie, dezvoltare si cercetare din România, respectiv de la Blaj, Timisoara si Orãstie, sunt interesate de studentii de la Universitatea Petrosani pentru practica din timpul pregãtirii universitare si, la absolvire, pentru atragerea lor ca specialisti angajati la unitãtile lor din întreaga tarã.

Dupã ce întreprinderile de renume, care cuprindeau toatã paleta materiilor universitare de la Petrosani – începând de la IT, economie, contabilitate, electric si electronic, management, masini si instalatii, pânã la  exploatare minierã – , cum au fost URUMP, UPSRUEEM, unitãti miniere scoalã si toatã industria de pe orizontalã si verticalã au fost puse la pãmânt, Universitatea Petrosani a avut o problemã în a oferi studentilor practica atât de necesarã în pregãtirea unui specialist.

Pentru a rezolva aceastã problemã, Universitatea a lansat proiecte specifice în tarã si strãinãtate, iar rezultatele nu s-au lãsat mult asteptate si asta pentru cã UP, desi nu a avut o promovare sustinutã, are renumele de scoalã care a ”scos” specialisti de valoare care au confirmat în întreaga lume.

Au arãtat interes pentru studentii de la Petrosani, Continental Timisoara, Philips Orãstie si Bosch Blaj.  Reprezentantii concernului german Bosch în România au mai încercat un protocol de practicã, dar la vremea respectivã nu punea la dispozitie studentilor spatii de cazare, dar colaborarea s-a reluat în conditiile protocolului.

”Sãptãmâna trecutã, reprezentantii Philips Orãstie ne-au contactat în acest sens si vor oferi studentilor chiar si angajare temporarã dupã 2-3 luni de practicã, cu posibilitatea angajãrii definitive la absolvire. În data de 14 aprilie 2016, la ora 13,00, se vor afla la noi, la Universitate, pentru a-si vor prezenta firma, flux de productie, compartimente, produse. Urmeazã sã perfectãm colaborarea privind practica studentilor nostri si cu Bosch si Continental” – a precizat Radu Sorin, rectorul UP.

Cine sunt firmele care cautã studenti, viitori specialisti care se preteazã domeniilor lor de activitate? Fabrica de la Orãstie apartine grupului olandez Philips si produce din anul 2009 espressoare de cafea exportate pe marile piete europene, iar din 2012 si-a diversificat paleta produselor electrocasnice. Are vreo 950 de angajati.

Concernul Continental este structurat în Automotive si Rubber Group. La nivel national grupul german a investit în total peste 500 mil. euro si avea la nivelul anului 2012, 10.000 de angajati. În total grupul Continental are în România opt unitãti de productie si trei centre de cercetare si dezvoltare în Timisoara, Sibiu, Carei, Arad si Iasi. Este un furnizor important pentru industria auto prin cele trei divizii ale sale – Sasiu si Sigurantã, Interior si Tren de rulare, precum unitãti de control al airbagului, sisteme de frânare electronice, unitãti de comandã a sasiului sau sisteme de navigatie.

Cât priveste practica studentilor, aceasta se adreseazã celor de la facultãti precum Automaticã si Calculatoare, Electronicã, Telecomunicatii, Electrotehnicã, Electroenergeticã, Mecanicã, Matematicã, Informaticã etc. Grupul german Bosch detine la Blaj trei unitãti de productie. Douã dintre ele, Divizia Drive and Control din cadrul Bosch, cunoscutã si ca Bosch Rexroth, a produs tehnologie liniarã folositã în ingineria mecanicã, apoi s-a extins printr-un centru de productie pentru fabricarea si dezvoltarea de unitãti electronice de comandã pentru autovehicule.Toate aceste grupuri s-au arãtat interesate de studentii de la Petrosani, începând de la practica din timpul studiilor universitare, pânã la a-si asigura pe viitor specialistii necesari.

”Conform ofertelor, putem face practicã cu studentii nostri de la majoritatea facultãtilor, respectiv de la mecanicã, electro, calculatoare, chiar management si contabilitate” – a declarat rectorul Universitãtii Petrosani.

Ileana Firtulescu