Fãinã cu cenusã. Mai multi consumatori vigilenti au citit etichetele produselor si au constatat cã fãina contine cenusã în anumite concentratii. Medicii DSVSA au examinat continutul fãinii de grâu si spun cã aceastã cenusã este un reziduu ce rezultã în urma procesului tehnologic de trasformare a grâului în fãinã.
“Ne bucurãm cã cetãtenii sunt vigilenti si îsi verificã produsele cumpãrate, dar în acest caz nu este nimic dubios, produsul cenusã este un produs rezultat în urma unor procesãri tehnologice pe care orice produs de pe piatã au aceste reziduuri, nu este un produs toxic, nu este un produs care sã influenteze calitatea pâinii sau a fãinii, el este absolut în absolut orice produs”, a spus medical Octavian Popescu, coordonator CSVSA Petrosani.
Medical dã asigurãri cã aceastã cenusã nu este toxicã, aceasta fãcând parte din orice produs. “Face parte din procesul tehnologic de preparare a pâinii, nu este toxic, nu este nociv, face parte din orice compozitie a oricãrui produs alimentar”, a mai spus sursa citatã. Tipul de fãinã este caracterizat printr-un continut în cenusã (nu fãina contine cenusã, ci asa se evalueazã calitatea ei, prin reziduurile rezultate în urma arderii unei probe) si se exprimã în procente fatã de substanta uscatã si înmultit cu 1000: ooo, 480, 650, semialbã 800, 900, neagrã 1250, dieteticã 1750, 2200. Datoritã faptului cã substantele minerale, celuloza si hemiceluloza sunt repartizate preponderent spre periferia bobului, cu cât gradul de extractie e mai mare, cu atât creste indicele de cenusã, iar fãina e mai închisã la culoare, mai bogatã în minerale, proteine, celulozã, vitamine, enzime.
Monika BACIU