Consilierii locali de la Petrosani s-au comportat în sedinta lunarã precum niste personaje din operele marilor dramaturgi. Sala consiliului local a devenit un câmp de luptã în fiecare si-a scos armele si a început rãzboiul electoral.
Alegerile locale se apropie, iar campania electoralã a început, chiar dacã neoficial. Linistea mormântalã, de 4 ANI, din Consiliul Local de Petrosani a fost întreruptã de alegerile care se apropie, iar fiecare indiferent cã este candidat sau membru de partid vrea sã atragã atentia.
Interesati BRUSC de cum se cheltuiesc banii publici
Dupã patru ani în care linistea a domnit în cadrul sedintelor de consiliu local si toatã lumea a votat fãrã se se întrebe, mai nimic, toate proiectele, a venit si momentul rãzboiului. Frustrãri personale, politice au scos la luminã caracterul consilierilor care odaãt cu apropierea alegerilor locale simuleazã interesul fatã de cetãteni si fatã de banii publici. Sedinta de sãptãmâna trecutã a iscat controverse aprinse asupra modului în care se cheltuiesc banii petrosãnenilor. Rãzboiul legislativo-electoral a început cu proiectul de hotãrâre care a vizat alocarea sumei de 10.500 de lei pentru premierea persoanelor care duc traditiile mai departe. Proiectul face referire la persoanele care organizeazã dupã sãrbãtorile Pascale, nedeile, evenimente specifice momârlanilor.
Tonul a fost dat de Costel Postolache, candidatul PSD pentru fotoliul de primar. Acesta s-a întrebat si a întrebat public dacã aceleasi persoane sunt premiate pentru acest eveniment. A urmat consilierul local Viorel Pascu. Acesta a precizat cã proiectul ridicã multe semne de întrebare.
“Cum îi premiati? Întrebati cine organizeazã?”, a spus Pascu.
Dupã câteva minute de lãmuriri s-a trecut la urmãtorul punct de ordinea de zi. Intensitatea dezbaterilor a crescut. De aceastã datã copiii au fost subiectul de discutie si ciocolata. De ce ciocolatã si nu biciclete, de ce sã nu fie premiati mai multi tineri, de ce, de ce, de ce? Zeci de astfel de întrebãri s-au pus în cadrul sedintei de consiliu local, la proiectul de hotãrâre care a prevãzut alocarea sumei de 67 de mii de lei pentru organizarea manifestãrilor dedicate Zilei Internationale a Copilului. “Suma de 67 de mii de lei se poate defalca pe activitãti?”, a întrebat consilierul local Costel Postolache.
Reprezentantii administratiei locale au precizat cã din suma respectivã fiecare copil din municipiul Petrosani va primi o ciocolatã, vor fi premiati copiii care vor participa la evenimentele din acea zi, va avea loc parade costumelor de carnaval, iar la final existã un deviz pentru toate aceste lucruri.
“Ciocolata costã între 35.000 si 36.000 de lei în functie de pretul de pe SEAP. Va fi un concurs de orientare turisticã cu premii în valoare de 3000 de lei, un atelier de creatie unde s-a alocat suma de 1200 de lei, în functie de numãrul copiilor participanti”, au subliniat reprezentantii municipalitãtii. Consilierul local Pascu a avut o altã inititivã. Sã nu se ofere atâta ciocolatã si sã se premieze copiii.
“Nu am nimic împotriva sumei de 67 de mii de lei, dar mi se pare cã ciocolata costã mai mult de jumãtate din suma alocatã. Eu as propune sã sã extindem premierea”, a subliniat Pascu.
Consilierul local PNL Petre Drãgoescu a tinut sã precizeze cã ar accepta sã se ofere biciclete copiilor sau orice altceva, dar consilierii sã spunã de unde sã se ia banii necesari.
“Eu mi-as dori sã le dãm biciclete, dar de unde luãm banii? Bugetul ne permite sã face aprecieri simbolice pentru toti copiii, nu sã îi selectãm”, a subliniat Drãgoescu care a tinut sã precizeze cã aceste discutii sunt “normale, este an electoral”.
Discutiile pe acest subiect au continuat timp de zeci de minute, însã în cele din urmã consilierii au votat proiectul de hotãrâre. Cert este faptul cã anul trecut, acum doi ani nu a interesat pe niciunul dintre consilierii locali sã afle pe ce se cheltuiesc zeci de mii de lei în cadrul manifestãrilor prilejuite de Ziua Internationalã a Copilului.
Dezbaterile pe proiectele din cadrul sedintei Consiliului Local au continuat si cu celelate proiecte. Consilierii locali cu greu au ajuns la un numitor comun. Cert este cã în cele din urmã proiectele de hotãrâre au fost votate.
Monika BACIU