Contre pe câinii maidanezi. În cadrul sedintei Consiliului Judetean de luna trecutã, mai multi consilieri au fost nemultumiti de faptul cã în Valea Jiului lucrurile se miscã mai greu din acest punct de vedere. Mai exact este vorba de consilierul judetean PP-DD, Nicolae Ivãnus, care s-a arãtat nemultumit de ritmul lucrãrilor.
„Vreau sã spun câteva cuvinte despre serviciul judetean pentru câinii fãrã stãpân. Desi am alocat la începutul anului un buget de 3 milioane de lei, din pãcate, vãd cã lucrãrile la centrul de la Uricani sunt cam întârziate si se pare cã mai dureazã încã vreo douã luni. Dacã este posibil, la urmãtoarea sedintã a consiliului judetean, as dori sã se prezinte o informare cu activitatea desfãsuratã în primele trei trimestre ale anului 2013. Atunci când s-a alocat aceastã sumã s-au fixat si niste obiective. Dacã este posibil, prin mijloacele de mediatizare ale consiliului judetean sã se arate rezultatele obtinute pânã acum”, a precizat Nicoale Ivãnus.
În replicã Tiberiu Balint, a venit cu rãspunsurile. La Uricani au existat mai multe nemultumiri în ceea ce priveste amplasamentul pe care urma a fi construit adãpostul.
“Bineînteles cã veti primi aceastã informare, pentru cã este necesarã. Toti consilierii trebuie sã stie pentru ce s-au alocat aceste sume si care sunt rezultatele obtinute, mai ales cã asteptãrile sunt foarte mari. Din pãcate, consiliile locale sau primãriile abia au asteptat sã se înfiinteze acest serviciu judetean si ei sã se spele pe mâini, uitând cã si ele sunt parte din aceastã asociatie si cã ele nu scapã cu nimic de vinã dacã aruncã pisica sau câinele în curtea noastrã. Inceputurile sunt mai grele, dar deloc ezitante, deoarece constructia adãpostului de la Uricani necesitã mai multe aprobãri si avize. Vreau sã vã spun cã foarte mult a durat pânã s-a stabilit care e terenul si pe ce teren se construieste. Dupã care, autoritãtile sigur cã mai au unele ezitãri. Certificatul de urbanism, de exemplu, trebuia cerut de asociatia de ocrotire a animalelor, dar s-au trezit sã -l cearã cei de la Primãria Uricani. Asa cã a durat un timp pânã sã-i lãmurim cã, desi ei au fost proprietarii terenului, acum l-au dat în administrare asociatiei si acum aceasta trebuie sã-l cearã. Si au mai fost si alte probleme administrative. Asa cum stiti, au început lucrãrile de constructie la adãpostul de la Uricani si am demarat si documentatiile pentru extinderea lui pe cealaltã bucatã de teren care se aflã vizavi, peste sosea, în asa fel încât sã avem o capacitate de primire a animalelor cât mai mare. Dar fiti sigur cã o sã primiti pentru sedinta urmãtoare aceastã informare pe care ati solicitat-o”, a spus în replicã vicepresedintele CJH Hunedoara, Tiberiu Balint.
În Valea Jiului, actiunea de strângere a maidanezilor de pe strãzi a început abia acum câteva luni, iar vicepresedintele CJH, Tiberiu Balint spune cã rezultatele se vor vedea cât de curând.
”În Valea Jiului nu s-a început decât de douã luni de zile. Era normal ca înainte sã începem sã nu se vadã rezultate. Însã aceastã nu este o activitate care va avea rezultate într-un timp foarte scurt, de la o lunã la alta. Dumneavoastrã, ca si consilieri, trebuie sã vã asteptati ca aceste rezultate sã aparã prin a doua jumãtate a anului viitor. Când spun rezultate, mã gândesc sã nu mai vedem câini pe stradã. Dar asta nu înseamnã cã trebuie sã-i omorâm sau altceva. Cetãtenii asteaptã sã nu-i mai vadã pe stradã”, a mai spus Balint.
Dupã o bâlbã a alesilor locali din Uricani, care s-au vãzut nevoiti sã schimbe locatia viitorului adãpost de câini pentru cã primul teren ales era prea aproape de casele oamenilor, problema s-a rezolvat, iar adãpostul este aproape finalizat. Alesii locali din Uricani au dat deja în folosintã gratuitã, cãtre Serviciul judetean pentru ocrotirea animalelor fãrã stãpân, pe o perioada de 25 de ani, un teren în suprafatã de 1500 mp, situat în incinta fostei Mine Valea de Brazi. Acolo va functiona un adãpost cu o capacitate de 130 de câini, dar pentru cã edilii din Vulcan si Lupeni nu au gãsit niciun teren disponibil pentru construirea unei locatii similare, oficialii Consiliului Judetean Hunedoara vor sã dubleze capacitatea adãpostului de la Uricani. Aici vor fi adusi maidanezii, vor fi deparazitati, sterilizati si crotaliati, pentru ca apoi sã se întoarcã pe strãzi, acolo de unde au fost ridicati.
Un alt adãpost, cu 75 de custi si o capacitate de 150 de locuri, functioneazã în Colonia Petrosani. Asociatia de Dezvoltare Intercomunitarã „Serviciul judetean pentru ocrotirea animalelor fãrã stãpân” a fost înfiintatã dupã ce Consiliul Judetean Hunedoara a decis, în 2012, sã gestioneze în mod unitar, la nivel judetean, problema câinilor fãrã stãpân si sã finanteze aceastã activitate. Noul serviciu implementeazã un sistem cu acoperire judeteanã de identificare, marcare, vaccinare si sterilizare a maidanezilor. De asemenea, va fi realizatã o retea de adãposturi deservite de personal calificat si se va tine o evidentã unicã a câinilor tratati.
Monika BACIU