D oar una dintre cele 4 cetăți dacice din județul nostru este pusă în valoare. Consiliul Județean Hunedoara și-a exprimat dorința de a le prelua și a primit și unda verde pentru a face angajări de personal, special pentru aceste locații.
În ședința Consiliului Județean Hunedoara, de la finele săptămânii trecute, forul județean a aprobat proiectul ce vizează preluarea cetăților dacice de pe teritoriul acestui județ. Este una dintre cel mai bune vești pe care le primim. Pe viitor, este posibil ca aceste edificii istorice să iasă din anonimat și bălării.
„Consilierii județeni de la Hunedoara vor prelua cele 4 cetăți dacice. Pentru noi înseamnă că vom păstra ceea ce este în județ, mai ales că cele 4 cetăți faca parte din patrimoiul UNESCO. Vă spun că am primit o adresă de la ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, în care este de acord cu
suplimentarea a 30 de locuri pentru cetățile dacice, fiindcă noi nu putem cu 12 oameni, pe care îi avem la Sarmizegetusa să avem grijă de înc 4 cetăți”, declară Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.
Cele patru cetăţi din Munţii Orăştiei: Costeşti – Blidaru, Costeşti – Cetăţuie, Luncani – Piatra Roşie și Băniţa vor ajunge în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara, iar Căpâlna va reveni în administrarea Consiliului Judeţean Alba.
Proiectul legislativ are drept scop protejarea acestor monumente UNESCO prin măsuri de pază şi protecţie, dar şi prin accesarea fondurilor necesare lucrărilor specifice de conservare şi restaurare a lor.
„Până acum, cetățile au fost ale statului, dar ale nimănui. Noi putem să demonstrăm ce am făcut cu cea de la Sarmizegetusa, de când a fost preluată de CJH”, mai spune Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.
Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia a fost vizitată în 2019, așa cum arată datele oficiale, de peste 75.000 de turişti, în creştere cu 25% faţă de anul 2018.
Din data de 14 mai 2020 au început măsurătorile topografice la Cetatea
dacică de la Bănița, care este una dintre cetățile ce intră acum în administrarea Consiliului Județean Hunedoara și, potrivit celor de aici lucrările sunt în toi. Este cea mai importantă realizare de până acum, pentru că și autoritățile locale își pun mari speranțe în deschiderea pe viitor a traseului, acum aproape impracticabil.
Diana Mitrache