Ziua de 15 noiembrie, una neagră pentru Valea Jiului, va fi comemorată la fosta mină Petrila. Sunt 16 ani de când mina lua viața minerilor, dar și a salvatorilor lor. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Hunedoara, prin Direcția de Administrare Monumente și Promovare Turistică.

„Ziua Salvatorului Minier” va include o ceremonie comemorativă la Monumentul Salvatorului Minier și de depunere de coroane. Pe parcursul întregii zile, accesul la fosta mină va fi gratuit, iar reprezentanții Asociației „Planeta Petrila” vor organiza tururi ghidate ale ansamblului și o expoziție de obiecte de salvare minieră.
Manifestarea vine să aducă un omagiu celor care s-au jertfit pentru a da cărbune. „Data de 15 noiembrie 2008 rămâne una dintre cele mai negre din istoria Văii Jiului. Deși au trecut 16 ani de la tragedia care a îndoliat întreaga comunitate, amintirea exploziei de la mina Petrila în urma căreia 13 mineri și-au pierdut viața, iar alți 14 au fost grav răniți, este la fel de puternică. Sacrificiul acestor mineri rămâne viu nu doar în sufletele familiilor îndurerate, ci și în memoria colectivă a întregii comunități”, a spus Doinița Bălănescu, șefa Serviciului de Admimistrare Monumente, Resurse Umane și Administrativ din cadrul DGAMPT Hunedoara.
Vineri, suntem cu toții invitați să luăm parte la ceremonia de comemorare, care va avea loc la Ansamblul Istoric Mina Petrila.
„Pentru a cinsti memoria acestor oameni, Consiliul Județean, prin DGAMPT Hunedoara organizează vineri 15 noiembrie Ziua Salvatorului Minier. Evenimentul va include o ceremonie la Monumentul Salvatorului Minier, urmată de depunerea de coroane,în semn de respect și recunoștință față de cei căzuți în subteran. Pe această cale, invităm întreaga comunitate a Văii Jiului, să ni se alăture, pentru a onora împreună memoria ortacilor care s-au sacrificat în mina Petrila”, a mai punctat Doinița Bălănescu.
Cei care vin la fosta mină, au ocazia să facă un tur ghidat, iar ghid le va fi chiar unul dintre salvatorii care a lucrat la mina Petrila, Cătălin Cenușă. Tot el le poate explica celor care vin aici cum a fost atunci și le va arăta aparatele și cu care acei oameni au intrat în mină. La muzeul din curtea fostei exploatări există expuse căștile celor pieriți atunci.

Diana Mitrache