Consiliul Concurentei atrage atentia asupra impactului pe care l-ar putea avea închiderea Complexului Energetic Hunedoara. Potrivit raportului Consiliului Concurentei, în judet ar creste rata somajului, dar un alt factor care ar avea de suferit ar fi si populatia racordatã, încã, la sistemul centralizat de termoficare.
Complexul Energetic Hunedoara (CEH) este un producãtor de energie electricã si termicã de stat, cu sediul în Petrosani. CEH are o cotã de piatã de aproximativ 5 % pe piata româneascã a producerii de energie electricã, fiind singurul producãtor important de energie electricã în centrul si nord-vestul României.
“CEH este cea mai mare companie din judetul Hunedoara si încetarea activitãtii acesteia ar duce la o crestere a ratei somajului în zona. Societatea este singura sursã de cãldurã pentru municipiul Deva si orasele situate în zona Vãii Jiului. O încetare a activitãtii sale ar afecta obligatia de serviciu public de furnizare a cãldurii cãtre gospodãriile populatiei care îi sunt încredintate în mod oficial. CEH utilizeazã cãrbunele greu pentru a produce energie electricã si, de asemenea, cogenereazã cãldurã pentru orasele din jur”, aratã cei de la Consiliul Concurentei în raportul pe anul 2015.
Nici la aceastã orã nu se stie dacã cei din Valea Jiului si cei din Deva vor avea cãldurã la iarnã. În toamnã existã riscul ca ambele termocentrale sã fie oprite, iar asta ar atrage dupã sine si sistarea furnizãrii agentului termic si nu numai.
Monika BACIU