În timp ce unii salariati din primãrii au salarii frumusele, ba unor consilieri personali pe post de ”guru” le-a fost suplimentat, iar indemnizatiile primarilor si viceprimarilor au crescut ametitor în conformitate cu noile reglementãri, consilierii locali s-au bucurat initial de la cresterea indemnizatiilor de la 5% din cea a primarului, la 10% din cei circa 9400-9800 cât au unii primari în prezent. Doar cã asa-zisa dublare a veniturilor din statutul de alesi locali, care i-a bucurat initial pe consilieri, s-a dovedit a fi un mare fâs. De la 520-540 lei net, a crescut cu doar 100 de lei.
Luând comparativ douã primãrii din Valea Jiului, respectiv Petrosani si Vulcan, conform documentelor de sedintã privind salariile de bazã ale salariatilor primãriilor si indemnizatiile primarilor si viceprimarilor, ti se face rãu! Nu cã ar fi mari salariile, ci cã aceste cresteri sunt spectaculoase, iar conditii de eficientã nu existã. În localitãti cotate ca fiind sãrace, având în vedere veniturile modeste venite la bugetele locale, pentru cã unde economie nu e buget nu e, parcã salariile/indemnizatiile care se apropie de 100 milioane lei vechi pe lunã pare prea mult. Mult câstigã si consilierii cu contracte de muncã, respectiv cei personali ai primarilor, cum ar fi la Petrosani – salariul de bazã al unui consilier din cabinetul primarului este de 5.500 lei, pentru cã este ”aruncat” direct în gradatia 5, adicã un fel de ”guru” care-l ghideazã pe învãtãcelul primar. Deci e bine sã fii salariat pe bani publici!
Existã si salarii modeste pentru volumul de muncã existent, pentru cã birocratia este la ea acasã, dar acestia sunt ”pãlmasii”, care nu au sustineri politice sau neamuri influente.În vânzoleala hotãrârilor de mãriri ale veniturilor din cadrul primãriilor, ne-a atras atentia bucuria din rândul consilierilor locali – a unora dintre acestia, care s-au manifestat deschis -, cã li s-au dublat practic indemnizatiile cuvenite pentru calitatea de alesi locali, dar am constatat ulterior si o mare dezamãgire.
Practic cresterea indemnizatiei de la 5% din fostul salariu al primarului, care era de 540 lei la Petrosani si de 520 lei la Vulcan, în prezent consilierii au 10% din venitul mãrit al primarului, dar indemnizatia este de vreo 640 lei la ambele consilii locale. Practic o mãrire de 100 de lei. De ce este doar atât de micã suma netã, cea pe care o ridicã efectiv un consilier local? Pentru cã taxele sunt de 33%. Adicã indemnizatia crescutã s-a dovedit un mare fâs, comparativ cu cresterile consistente ale alesilor din frunte – primarii.
Si uite asa consilierii, în special cei din opozitie, sunt demotivati sã lupte cu tendintele unor compartimente de vãtafi ale primarilor si sustinãtorilor lor, de stãpâni absoluti. Cei care s-au dat cu puterile locale s-au fãcut mai mici decât erau pânã acum, pentru cã în cercurile sefilor de primãrii bãscãlia la adresa consilierilor s-a întetit.
Un caz trist, relatat chiar de consilieri din opozitie, este al unui ales local venerabil din tabãra primarului intrat în colimatorul celor ce ridicã de acum bani, nu glumã.
Ileana Firtulescu