Municipiul Petrosani a gazduit la sfarsitul saptamanii trecute, mai exact de vineri 18 mai si pana duminica 20 mai, Concursul National Coral – clase pre-liceale – coruri de cultura generala si coruri ale liceelor de muzica din cadrul Olimpiadei Nationale de Muzica.
Timp de 3 zile, Petrosaniul a fost capitala muzicii corale din Romania, pentru ca aici au ajuns peste 400 de tineri, a caror pasiune e corul.
Presedintele Comisiei de Organizare, profesorul Vasile Ioan Pop spune ca in concurs au intrat 11 coruri calificate in etapele zonale ale Olimpiadei: Liceul Vocational de Arta „M. Sterian” Buzau, Scoala cu clasele I-VIII „Elena Cuza” Vaslui, Colegiul National de Arta „George Apostu” Bacau, Liceul de Muzica „T. Ciortea” Brasov, Liceul teoretic „Apaczai Csere Janos” Cluj Napoca, Liceul de Muzica si Arte Plastice „S. Toduta” Deva, Grupul Scolar „N. Olahus” Orastie, Colegiul National Vocational „N. Titulescu” Slatina, Liceul de Arta „V. Giuleanu” Rm. Valcea si Liceul Teoretic „Mikes Kelemen ” Sf. Gheorghe. „A fost un prilej ca la Petrosani sa avem oameni de marca ai muzicii si sa fim capitala muzicii bune. Este o onoare pentru noi si speram ca acest gen de festival-concurs sa revina in Vale si cu alte ocazii”, a declarat Vasile Ioan Pop.
Desfasurarea Concursului National Coral la Petrosani este o premiera pentru acestuia evoluand nu mai putin de 400 de elevi. „Toate formatiile sunt castigatoare. Este impresionant sa avem atat de multe formatii de copii, copii care acced la repertoriul national si international de mare performanta interpretativa, copii care se misca lejer in diferite stiluri muzicale, copii sensibili si inteligenti, copii cu o mare deschidere culturala si spirituala. Sunt mesagerul membrilor juriului si cred ca acesti copii pot sa-si rasplateasca dirijorii care si-au pus toate sperantele in ei”, a declarat prof. dr. Gheorghe Dutica, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi. „As dori sa spun ca nu e important sa castige premii, ci faptul ca au participat la actiunea muzicala. Muzica este arta care opereaza direct cu sentimentele. De la cel mai mic interval muzical, este incarcatura emotionala. Simpla participare la acest concurs da dimensiunea sensibilitatii acestor copii”, a declarat in deschiderea festivalului-concurs
lectorul Maria Simion, presedintele juriului, prim-flautist la Opera Romana si lector la Facultatea de Muzica din Brasov.
Competitia propriu-zisa a avut loc in sala de marmura a primariei datorita acusticii deosebite de aici, dar si pentru ca administratia locala de la Petrosani a sprijinit actiunea cu peste 100 de milioane de lei vechi. Pret de cateva ore, fiecare cor si-a expus atuurile care mai de care in fata juriului, incadrandu-se in cele 20 de minute de reprezentantie. Asa se face ca sambata dupa-amiaza, dupa indelungi deliberari, Moldova a castigat. Pe locul I la sectiunea de cor vocational s-a situat Corul “Animosi” din Bacau, iar la sectiunea de cultura generala, cel mai bun s-a dovedit a fi Corul “Fantasia” din Vaslui.
Diana Mitrache