Sute de tineri au venit, în week-end-ul care a trecut, la Straja, acolo unde a avut loc prima editie a unui concurs denumit generic Transilvania Downhill. Practic, din toatã Europa au sosit pasionati ai sportului cu skateboard-ul, dar o formã mai alungitã a acestuia, iar concursul s-a tinut pe drumul asfaltat ce urcã în statiune. Mai mult, la final, au fost concerte de muzicã si astfel sportul de varã în Straja prinde, pe zi ce trece, contur.
Aproape cã ti se taie respiratia când îi vezi cum alunecã cu vitezã, pe drumul cu multe curbe ce îsi schimbã directia, în picioare pe acel longboard cu care alunecã la vale. Sunt tineri pasionati de adrenalinã si care au multe vânãtãi si julituri, pe care si le ascund, ca sã arate cã acesta este un sport ce meritã practicat pentru frumusetea lui.
Împãtimitii acestui sport, care se desfãsoarã pe o placã de skate, dar ceva mai lungã, cu roti performante, au echipamente ce le protejeazã capul, coatele, genunchii si gleznele si prind astfel si 180 de km/h, pe un traseu sinuos, cu multe curbe.
Despre Straja, organizatorii nu au decât cuvinte de laudã si spun cã traseul acesta este unic în lume, pentru cã nicãieri în Europa, cel putin, nu au avut o telegondolã pusã la dispozitie, special pentru ei. „Am gãsit aici, în primul rând, traseul si credem cã este unul dintre cele mai tehnice trasee din Europa. E singurul din lume care are o gondolã, ceea ce îl face unic. Concurentii sunt din 11 tãri din toatã Europa si sunt la fel de încântati cu totii”, a spus Adrian Lupascu, organizator al competitiei. Skaterii, imediat dupã primele trasee de încercare au spus cã este minunat ceea ce au întâlnit aici unde totul este unic si recunosc cã vor reveni oricând la Straja.
„Sunt din Austria si aceasta este cu sigurantã una dintre cele mai mari provocãri pe care am vãzut-o în Europa si ne distrãm mult aici. Am fãcut deja douã ture si încerc sã mã acomodez cu traseul. Nu am cãzut încã, dar încerc sã nici nu o fac”, a spus un competitor din Austria, care vineri dimineatã abia încerca traseul de competitie. Organizatorii au mizat pe o prezentã numeroasã si spun cã aici au gãsit oportunitatea de cazare, de exercitiu, iar telegondola ce le-a fost pusã la dispozitie este cel mai important lucru.
Fiecare are un longboard, echipament corespunzãtor si mult curaj, iar organizatorii spun cã acesta este special construit pentru a prinde viteze mari.
„Pãi skateboard-ul este de dimensiuni mai mici, mai mult pentru trik-uri, iar longboardul este mai mult pentru vitezã. Prindem minim 85 – 90 km/h, iar aici, la Straja am gãsit cel mai frumos spectacol din România”, a afirmat si Mihai Ornemisan, unul dintre organizatorii competitiei, care a explicat cât de important este costumul de competitie si siguranta fiecãrui participant. Tinerii au lãudat implicarea administratiei locale, care a pus la dispozitie telegondola si a închis circulatia rutierã pe traseu, în timp ce primarul Cristian Resmeritã spune cã astfel de competitii reînvie statiunea chiar si vara.
„În momentul de fatã avem 120 de invitati pentru acest concurs din 10 tãri europene, 75 de participanti la concurs si vreau sã vã spun cã o asemenea amenajare si amploare a unui eveniment nu a mai avut loc niciodatã la Straja, chiar dacã am avut o etapã nationalã de raliu. Astfel de concursuri reprezintã defapt posibitatea de a crea si pãstra locurile de muncã la Straja si vara si trebuie încurajati cei care le organizeazã pentru ca la anul, la editia a doua sã se dubleze numãrul participantilor”, a mentionat Cristian Resmeritã, primarul din Lupeni.
Competitia s-a desfãsurat week-endul trecut, iar pe traseu au coborât cu viteze ametitoare, zeci de concurenti, interesati sã fie cei mai buni.
Diana Mitrache