Sfânta sãrbãtoare a Pastelui a trecut, astfel cã momârlanii din Valea Jiului au dat startul sãrbãtorilor câmpenesti. În a treia zi de Paste, momârlanii din zona Aeroport au întins mesele pentru a-i ospãta pe invitati. Preotii spun cã aceste obiceiuri dãinuie de sute de ani.
“Este praznicul Învierii Domnului nostru Isus Hristos, prilej la care potrivit traditiei locale încep nedeile de Paste. Potrivit rânduielii si traditiei avem pomanã si nedeie la Biserica Sfânta Mare Mucenitã Varvara. Am mostenit aceste obiceiuri de la strãmosii nostri. Se pare cã si acest obicei ar fi preluarea si încrestinarea unei traditii foarte vechi, chiar de la daci. În munti sunt poienile cele mai frumoase, numite poiana Nedeii si ceea ce este foarte plãcut si impresionant este faptul cã oamenii nu au renuntat la aceste obiceiuri si pãstreazã sacralitatea acestor traditii, adicã tot ceea ce se face, se face în numele dragostei crestine si a ajutorãrii semenilor nostri confruntati cu lipsuri si nevoi. De la începerea activitãtii de pregãtire a bucatelor traditionale se începe cu rugãciune, cu trasul clopotelor, apoi nu gustã nimic nimeni pânã nu se face slujba de binecuvântare si pãstrarea acestei sacralitãti ne încurajeazã pe noi sã mentinem aceastã traditie. Nu e usor, dar dacã e dragoste si colaborare se fac toate. Pregãtirea bucatelor traditionale se face de cãtre bãrbati, femeile doar ajutã la servit, la spãlat vesela si lucruri mai simple”, ne-a spus preotul Octavian Pãtrascu. Pãsatul, ciorba si tocãnita de oaie sunt pregãtite numai de bãrbati, din ele înfruptãndu-se toti cei care au participat la sfânta slujbã. “Am pregãtit varzã traditionalã, carne de oaie si pãsat. Avem opt oale de carne, un ceaun de varzã si un ceaun de pãsat. La noi femeile nu au ce cãuta la pregãtire. Am pregãtit pentru 500-600 de persoane. Oamenii vin la mâncare, dar nedeia lasã de dorit. La nedei se mergea în costum traditional, se cânta cu fluiera, acum hainele s-au pierdut, copiii au plecat, noi bãtrânii suntem ultima sperantã. Cât mai putem mai facem…”, a spus Nelu Mucenic, bucãtar. Municipalitatea de la Petrosani a alocat suma de 10.500 de lei pentru sustine comunitatea localã care pãstreazã tezaurul cultural local. Urmãtoarele nedei vor avea loc în data de 8 mai la Dâlja Mare si Sãlãtruc, iar în 29 mai va fi ultima nedeie pe Slãtionioara.
Monika BACIU