De Ziua Minerului se lansează la fosta Mină Petrila proiectul Comunități Vibrante în Valea Jiului, un proiect ambițios de revitalizare a Văii Jiului prin artă și cultură, cu implicarea comunității.

Comunități Vibrante în Valea Jiului continuă într-o manieră mai aplicată inițiativa Valea Jiului Vibrantă, axându-se timp de 7 luni pe 3 dintre comunitățile cele mai marginalizate din Valea Jiului: (1) Cartierul Bosnia din Petroșani și fosta Mină Petrila, (2) Cartierul Dallas din Vulcan și (3) Colonia Ștefan din Lupeni. Pe lângă numeroase activități culturale și artistice desfășurate în cele 3 comunități, organizatorii pregătesc o serie de evenimente în întreaga Valea Jiului pentru toți localnicii și pentru vizitatori.

Lansarea proiectului este învăluită în artă și cultură. „După comemorarea tradițională organizată în fiecare an de Ziua Minerului prin care ne arătăm respectul pentru cei peste 150 de ani de minerit care au susținut comunitatea din Valea Jiului, facem trecerea prin artă și cultură la o nouă etapă prin care Valea Jiului să asigure tranziția justă de la cărbune a comunității locale spre inovare și dezvoltare.” menționează Adina Vințan, unul dintre coordonatorii proiectului, președinte Valea Jiului Society. Un vernisaj al noilor instalații artistice realizate de artistul Ion Barbu împreună cu comunitatea din Petrila, participarea la realizarea unei opere artistice de către invitatul special Dan Perjovschi, ateliere de pictură, de desen, de meșteșugărit, de artă prin reciclare, de dezvoltare prin teatru, cursuri de prim ajutor, poligoane de orientare, competiții de robotică, fotbal stradal, plimbări cu ciclodrezina și velocipedul, se numără printre activitățile de care participanții se bucură pe 6 august la Petrila. Ziua va culmina prin recitale oferite de Adriana Toacsen, Radu Torok, Arianne și Zoltan Butuc, toate acestea la Exploatarea Culturală Petrila (fosta Mină Petrila).

Totodată, organizatorii vor împărtăși mai multe detalii despre parcursul celor 7 luni din cadrul proiectului Comunități Vibrante în Valea Jiului și activitățile organizate în cele 3 comunități: 3 spații din aceste comunități vor fi aranjate și reamenajate prin artă împreună cu locuitorii astfel încât în urma acestui proiect persoanele din zonă să rămână cu un loc în care să poată mai ușor organiza diverse alte activități pentru comunitate, susținuți inclusiv de membrii Valea Jiului Implicată. Actori specializați în activare comunitară vor realiza câteo piesă de teatru în fiecare dintre cele 3 comunități, piesă care va fi jucată de persoanele vulnerabile din zonă. În același timp, Povești Vibrante pe Firul Jiului vor face mai cunoscute locurile din Valea Jiului atât în rândul locuitorilor Văii, cât și vizitatorilor.

Inițiativa proiectului a venit ca un răspuns la problemele sociale semnificative din comunitățile Văii Jiului, comunități profund afectate de colapsul mineritului, dislocarea tinerilor prin migrația masivă către munca în străinătate, șomajul ridicat sau lipsa oportunităților de dezvoltare. Prin acest proiect vizăm să îmbunătățim calitatea vieții acestor comunități vulnerabile prin artă și cultură cu implicarea noastră, a tuturor!” spune Mihai Danciu, coordonator al activităților culturale, președinte Urban Lab Valea Jiului.

“Activăm, prin acest proiect, numeroase pârghii de dezvoltare comunitară prin artă și cultură pentru a aduce împreună comunitățile din Valea Jiului, în scopul de a înțelege, contracara și depăși obstacolele cu care ei se confruntă zi de zi”, adaugă Anca Iordănescu, coordonator al activităților comunitare în cadrul proiectului, președintele Asociației Copii pentru Viitor.

”Cea mai importantă resursă a noastră sunt oamenii. Prin acest proiect acordăm o atenție specială persoanelor vulnerabile din comunitățile noastre, le încurajăm să se implice pentru a depăși împreună problemele cu care comunitatea din care fac parte se confruntă și pentru a crea împreună cu ei spații publice în comunitatea lor de care să fim cu toții mândri și care să fie întrebuințate pentru alte proiecte benefice pentru localnici.”, explică Adina Vințan.

Proiectul Comunități Vibrante în Valea Jiului este derulat de Valea Jiului Society, Urban Lab Valea Jiului și Asociația Copii pentru Viitor, cu sprijinul organizațiilor membre Valea Jiului Implicată, și este finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Mai multe detalii sunt disponibile la www.fdsc.ro.

Adina Vințan