Douã miliarde pierderi. Asa se prezintã situatia Complexului Energetic Hunedoara. Societatea este o gaurã neagrã pentru economie. Ministerul Energiei aratã cã activul net contabil este de minus 2.071.327.883 lei.
“Societatea Complexul Energetic Hunedoara – S.A. are o situatie economicã dificilã. Activul net contabil este negativ (- 2.071.327.883 lei), opinia auditorului financiar extern fiind aceea cã “existã o incertitudine care ar putea sã punã în mod semnificativ la îndoialã capacitatea Societãtii de a-si continua activitatea”, aratã Ministerul Energiei. Societatea se confruntã si cu alte riscuri. Inexistenta lichiditãtilor financiare se resimte în activitatea de productie. În subteran, minerii nu au cu ce lucra.
“Datoritã lipsei lichiditãtilor financiare cu implicatii majore în special asupra activitãtii în zona minierã; risc crescut de incidente în subteran, de avarii la grupurile energetice. Singurele venituri certe au provenit de la operatorul de transport pentru serviciile tehnologice de sistem (banda de reglaj secundar, rezervã tertiarã rapidã si rezervã tertiarã lentã). În lipsa fondurilor necesare pentru reparatii, reabilitãri si modernizãri în activitatea minierã, în conditiile în care s-a redus numãrul de personal, a dus ca pretul huilei livrat celor douã sucursale energetice din productia internã a minelor din Valea Jiului apartinând CEH sã creascã în 2017, ajungând la cca. 130 lei/Gcal. Totodatã productia de huilã a minelor apartinând Societãtii Nationale de Închideri de Mine Valea Jiului S.A. (“SNIM”), Uricani, Petrila si Paroseni, a încetat la data de 01.12.2017, conform programului de închidere mine de cãrbune necompetitive aprobat de Comisia Europeanã în data de 22.02.2012”, mai aratã acelasi minister.
Complexul Energetic Hunedoara este aprovizionat, cu mare dificultate, de furnizori.
“Furnizorii traditionali de materiale de strictã necesitate solicitã plata în avans; impactul este semnificativ, în special asupra securitãtii activitãtii miniere; existã o serie de incertitudini legate de lipsa fondurilor pentru derularea unor programe de investitii obligatorii; societatea nu are un rating financiar, nu mai poate atrage finantãri si datoritã faptului cã nu mai are bunuri libere de sarcini pe care sã le poatã constitui drept garantii. Întreg patrimoniul societãtii se aflã sub sechestrul ANAF sau gajat în favoarea MFP”, mai aratã ministerul. Oficialii Ministerului Energiei subliniazã cã riscul ca CEH sã intre în faliment este unul major, având în vedere problemele financiare. “Riscul de insolventã/faliment – este cel mai mare risc cu care se confruntã societatea. Orice mãsuri de restructurare/ reorganizare s-ar implementa la nivelul societãtii, odatã cu o eventualã intrare în insolventã, sã fie stopate”, mai aratã ministerul. Complexul Energetic Hunedoara a jonglat cu insolventa. De douã ori a intrat si iesit din insolventã.
Monika BACIU