„Iubesc un copil cu Sindrom Down”. Asta scria pe tricoul unui susținător, venit la bazinul de înot de la Vulcan, ca să fie alături de preferatul lui – un copil cu un cromozom în plus. Sunt peste 60 în tot județul.  Alți 85 sunt adulți.

O idee inedită i-a adus pe acești tineri la bazinul de înot didactic de la Vulcan și noi i-am întâlnit de Ziua Mondială a Sindromului Down. Curajoși, porniți pe ideea de a înota și de a mânca sănătos, veseli și optimiști.
„Înot cam de când s-a deschis bazinul. Nu e atât de greu pentru mine. Sportul nu e greu și vreau la extrem. Și schiez, și în apă sunt bun. Sub apă e mai greu. Am mâncat o salată sănătoasă”, au fost câteva din răspunsurile lui Tudor, înainte de competiția de înot.
„O să înot în bazin. Am învățat. Voi fi bun și slăbesc dacă mănânc salată”, l-a completat Andrei.
„Mă simt bine. Fac forță!”, a spus și Alex.
Cu astfel de copii e greu și să facă lucruri simple, dar părinții lor caută mereu să îi încurajeze și să le canalizeze energia spre lucruri ce îi pot ajuta. La fel și mama lui Tudor, Lucia, care a învățat ea însăsși să schieze, să facă fotografii, ori să înoate, ca mai apoi să își încurajeze fiul.
„Celebrăm astfel diversitatea, deși ei sunt diferiți, că au un cromozom în plus, dar au și multe de oferit. Pot face și ei lucruri frumoase, cu mult efort, acceptare, toleranță, dar nu e nimic imposibil. Este destul de greu, nu doar să intre în apă, că au și ei teamă de necunoscut, de a schimba obiceiurile. Dar, odată ce și-au dat seama, nu îi mai scoți din apă. Nu mai vin de la munte, când îi duci acolo. Iar eu am învățat multe, datorită lui. Nu m-aș fi gândit. Pot doar să spun că mă bucur că vrea și el”, a explicat Lucia Botici, președinta Asociației Down Valea Jiului.
Sindromul Down este una dintre cele mai frecvente cauze genetice de întârziere cognitivă ce este determinată de apariția cromozomului 21, suplimentar. Dar astfel de întârzieri par să diapară temporar, atunci când încearcă și ei înotul în tandem. „Avem metode și proceduri de a lucra cu ei. S-au temut și ei de apă, dar acum și-au învins teama și putem face cu ei exerciții chiar complexe. Sportul și exercițiile de bază sunt valabile și pentru ei, ca mod sănătos de a trăi. Le dezvoltă imunitatea și îi ajută să se integreze printre ceilalți copii. Și azi, ei vor înota în tandem cu ceilalți cursanți”, a spus și Alin Kontoș, antrenorul acestor tineri.
Iar competiția, care s-a finalizat cu medaliile și cupele mult așteptate i se datorează și primarului de la Vulcan, care le pune la dispoziție bazinul, acestor copii. „Avem un parteneriat cu Asociația Copiilor cu Sindrom Down din Valea Jiului, prin care noi, administrația locală, le oferim, o dată pe săptămână, gratuit, bazinul de înot. Antrenorul face cu ei cursuri și, după 3 luni, azi organizăm o competiție. Evoluează în tandem cu ceilalți copii, ca să arate că nu sunt mari diferențe”, a spus Cristian Merișanu, primarul
municipiului Vulcan.
Demonstrațiile de înot ale acestor copii au fost de aplaudat și asta au făcut toți susținătorii lor, veniți cu tricouri prin care își exprimau dragostea pentru acești copii.
Ziua mondială a sindromului Down este marcată anual la data de 21 martie. Sindromul Down este o afecțiune genetică permanentă. Persoanele care au sindromul Down pot avea dificultăți de învățare, dificultăți de a desfășura activități fizice mai complexe, pot întâmpina probleme de ordin medical. Cu toate acestea, în ciuda tuturor dificultăților cărora trebuie să le facă față persoanele cu sindrom Down, majoritatea celor afectați, beneficiind de o îngrijire adecvată, pot duce o viață activă și normală.
În evidența D.G.A.S.P.C. Hunedoara figurează în acest moment un număr de 61 de copii care prezintă sindromul Down, dintre care 18 copii provin din localitățile din Valea Jiului. Acești copii se află în familia naturală, iar 50 dintre aceștia frecventează o formă de învățământ și beneficiază de certificate de orientare școlară. De asemenea, numărul persoanelor adulte care prezintă sindromul Down este de 85 persoane, dintre care 29 persoane adulte provin din Valea Jiului. Toate aceste
persoane, copii și adulți, sunt încadrați în diferite grade de handicap și beneficiază de toate drepturile și prestațiile ce li se cuvin în conformitate cu Legea nr. 448 din 2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Diana Mitrache