Ordonanta de Urgentã privind protectia angajatilor disponibilizatia fost aprobatã miercuri de plenul Senatului. Potrivit unui document anexat ordonantei, pânã în anul 2018 numãrul celor disponibilizati ar urma sã depãseascã 10.000 de persoane.
Documentul dezbãtut si aprobat de senatori prevede aplicarea, în perioada 2013-2018, a unor mãsuri de protectie socialã acordatã persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare. Ca sã fie pusã în aplicare, OUG 36/ 2013 trebuie sã treacã si de Camera Deputatilor, care este forul decizional.
Potrivit programului stabilit de Guvern, peste 10.000 de angajati ai companiilor si regiilor de stat ar urma sã fie disponibilizati pânã în 2018 prin aplicarea planurilor de restructurare. “Comisia pentru muncã a avut în atentie, în mod deosebit, Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgentã a Guvernului nr. 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor mãsuri de protectie socialã acordatã persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare care stabileste principalele mãsuri de protectie socialã de care beneficiazã persoanele disponibilizate prin concediere colective. Astfel, s-a estimat cã, în urma aplicãrii planurilor de disponibilizare din cadrul societãtilor nationale, regiilor autonome, companiilor nationale si societãtilor comerciale cu capital majoritar de stat, precum si a societãtilor comerciale si a regiilor autonome subordonate autoritãtilor administratiei publice locale, numãrul beneficiarilor acestor mãsuri de protectie va fi în jur de 10.500 de persoane”, se aratã în comunicatul comisiei mentionate. Printre companiile care urmeazã sã aplice programe de concedieri colective se aflã Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hunedoara, Electrica, Regia Autonomã pentru Activitãti Nucleare si unitãti miniere.
Carmen Cosman