Complexul Energetic Hunedoara va avea parte de o noua amnistie fiscala. Este anuntul facut de ministrul Eugen Teodorovici de la Finante, chiar in Valea Jiului. Firmele private din zona Vaii Jiului, care si asa o duc extrem de rau, sunt executate de FISC pentru sume ridicole.
Asta a generat mari dispute in randul celor ce se declara nemultumiti de ceea ce se intampla acum si despre faptul ca statul roman judeca cu doua masuri companiile de stat si cele private.
Firmele private se taraie si tot ele platesc
Societatile comerciale ce functioneaza in Valea Jiului reusesc cu geu sa faca fata birurilor impuse de stat. Sunt societati care, insa, nu ajung la timp sa isi plateasca datoriile si, numai in ultima luna de zile, aproape 2.000 dintre ele au fost somate sa isi achite datoriile, sau chiar li s-au pus popriri pe conturile din care fac plati. „Pana la aceasta data (n.r. 10 mai 2019), am emis popriri bancare unui numar de 1.800 de firme, reprezentand 7,8 milioane de lei”, a spus Valentin Petrar, seful ANAF Valea Jiului.
CEH amnistiat inca o data
Complexul Energetic Hunedoara va fi una dintre companiile care ar putea beneficia de prevederile amnistiei fiscale, a anuntat duminica trecuta, in Valea Jiului, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici. „Va fi parte, pe langa alte companii, atat publice, cat si private, in acest subiect al amnistiei fiscale, cum ii spunem noi”, a spus ministrul Finantelor.
Complexul hunedorean a fost infiintat in anul 2012 prin comasarea termocentralelor Mintia si Paroseni si a minelor Lupeni, Lonea, Livezeni si Vulcan, apreciate, la acea vreme, ca viabile. De atunci, nimeni nu a platit darile catre stat si, atunci cand un maner, ori un energetician a avut nevoie de servicii medicale, i s-a platit pe loc suma la CAS, spre exemplu.
Si practica aceasta este valabila an de an, inca de pe vremea Companiei Nationale a Huilei, si ea scutita de datoriile uriase catre stat.
Conform datelor financiare de pe site-ul companiei, CEH inregistra la data de 30 iunie 2018 o pierdere neta de 164,5 milioane lei. La aceeasi data, datoriile totale ale companiei se ridicau la 1,607 miliarde lei, din care 1,133 miliarde lei la bugetul general consolidat.
CEH scutit, o data la 5 ani, ca sa se redreseze
Presedintele Traian Basescu a promulgat, in primavara anului 2014, Legea de aprobare a Ordonantei care prevede preluarea de catre Complexul Energetic (CEH) Hunedoara a obligatiilor fiscale de 70 milioane de lei ale Companiei Nationale a Huilei (CNH).
Camera Deputatilor a adoptat, in martie 2014, Ordonanta care prevede preluarea de catre CEH a obligatiilor fiscale ale CNH, deputatii PSD si PDL invinuindu-se reciproc de situatia mineritului. Decizia deputatilor a survenit dupa ce CNH Petrosani, aflata in lichidare, a cerut insolventa CEH, pentru o creanta certa de 70,7 milioane de lei.
Prima amnistie a avut loc 2009, pentru prima data dupa ce Romania a intrat in UE. La vremea aceea, presedintele Consiliului de Adminsitratie al CNH, Puiu Horea, pornea demersurile pentru stergerea datoriilor, de catre Guvernul condus atunci de Boc. In 2009, la CEH erau 10.000 de oameni angajati, doar la minele de carbune, in timp ce datoriile erau atunci de 4 miliarde de lei.
Acum 10 ani, Guvernul anunta Parlamentul, pentru prima data, ca printre proiectele pe care urmeaza sa le aprobe figureaza si legea de stergere a datoriilor istorice la CNH Petrosani, cel mai mare datornic al statului, cu peste 3,5 miliarde de lei (820 mil. euro). Proiectul de lege a fost atunci prezentat Guvernului de catre Ministerul Economiei. CNH avand o cifra de afaceri de circa 870 de milioane de lei (205 mil.e uro) pe an.
Minerii, mereu in topul datornicilor
Cel mai mare debitor la bugetul de stat este Compania Nationala a Huilei (CNH). In 2010, debitele CNH depaseau un miliard de euro. Dupa mai multe stergeri de datorii, restantele au ajuns, in septembrie 2017, la 800 de milioane de euro. Compania Nationala a Huilei avea 9 sucursale, peste 20.000 de angajati si o productie anuala de 1,9 milioane tone de huila.
Problemele CNH au aparut acum 10 ani, cand statul a inceput sa diminueze subventia anuala pe care o acorda companiei pentru ca aceasta sa fie competitiva pe piata. In 2008, statul a acordat CNH o subventie de 320 de milioane de lei. In 2009, aceasta a scazut la 281 de milioane de lei, iar in 2010, la 245, 6 milioane de lei. Pe langa diminuarea subventiei, CNH nu a incasat la timp nici banii pe productia livrata altor companii de stat. Din aceasta cauza, CNH nu a mai platit la timp impozitele la stat.
Statisticile arata ca, in anul 2012, toate activele Companiei Nationale a Huilei au fost date in plata catre ANAF, pentru stingerea partiala a datoriilor. Statul Roman a adus aceste active ca aport ulterior la capitalul social al unei noi societati, Societatea Nationala a Huilei SA, care ulterior a fost inclusa in Complexul Energetic Hunedoara SA.
Complexul Energetic Hunedoara avea 431 de milioane de lei datorii la bugetul de stat, in septembrie 2017, fiind pe locul 4 in topul marilor datornici. Dupa doar sase luni, la 30 aprilie 2018, datoriile CEH catre bugetul de stat au crescut cu 50%, la 606 milioane de lei.
Diana Mitrache