Expoziţia „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”, cel mai important eveniment expoziţional de arheologie organizat vreodată peste hotare, a fost vernisată ieri, la Madrid, în prezenţa miniştrilor Afacerilor Externe şi Culturii, Bogdan Aurescu şi Bogdan Gheorghiu, şi a omologilor spanioli ai acestora.
Expoziţia, căreia i-a fost acordat Înaltul Patronaj al Regelui Felipe al VI-lea al Spaniei şi al preşedintelui României, Klaus Iohannis, reuneşte peste 800 de artefacte excepţionale din colecţiile a 39 de muzee din România, oferind vizitatorului nefamiliarizat cu istoria României o călătorie în timp, în spaţiu, dar mai ales în universul unei lumi comune, europene. Printre piesele de valoare excepţională prezentate în cadrul expoziţiei se tezaurele dacice de brăţări de la Sarmizegetusa Regia, dar și coiful de aur de la Coţofeneşti, tezaurele getice de la Stânceşti, Agighiol, Peretu, ori unele tezaure de podoabe de argint recuperate de statul român în ultimii ani.
Organizată de ministerele Culturii din România şi Spania, Ministerul Afacerilor Externe prin Ambasada României în Regatul Spaniei şi Ministerul Apărării Naţionale al României, şi curatoriată de MNIR şi Muzeul Naţional de Arheologie al Spaniei, expoziţia este deschisă publicului în perioada 1 octombrie 2021 – 27 februarie 2022, putând fi vizitată în mod gratuit pe toată durata acesteia.