O arie protejatã din muntii Parâng ar putea atrage mii de turisti si venituri substantiale comunitãtii locale. De o frumusete aparte, Cheile Jietului este locul perfect pentru turismul de aventurã în perioada estivalã.
Cheile Jietului din judetul Hunedoara, o altã arie naturalã a Vãii Jiului, declaratã de interes national are o suprafatã de 10 ha, rezervatia fiind situatã pe teritoriul orasului Petrila, pe râul Jiet. Importanta acestei arii naturale protejate se datoreazã în bunã parte frumusetii peisajului cu versanti abrupti ai Parângului, cu chei înguste si stânci sãlbatice care se preteazã industriei turismului, atât pe timp de varã cât si în anotimpul rece. Cheile Jietului încã este o zonã virginã, iar linistea zonei este tulburatã sporadic, doar vara, de turmele de oi urcate în munte la pãscut sau culegãtorii fructelor de pãdure. În Cheile Jietului turistii pot gãsi relaxarea departe de aglomeratia urbanã iar dacã îsi doresc sã exploreze, au la dispozitie o multime de trasee montane, pesteri si stânci pentru cãtãrat. Considerate mai sãlbatice decât multe zone asemãnãtoare din tarã si cu posibilitãti de neimaginat pentru un turism organizat, Cheile Jietului aduc bunãstare doar câtorva oameni care au vãzut potentialul zonei.
Aria protejatã de la Petrila ar aduce beneficii pentru toatã lumea dacã ar exista mai multe investitii. Este nevoie de doar câtiva kilometri de asfalt pentru modernizarea unui drum care, pe lângã faptul cã va facilita accesul în chei, ar descongestiona si traficul din Defileul Jiului si ar permite accesul mai multor turisti cãtre Transalpina.
„Tara cercetasilor”
Zona montanã este locul de întâlnire al cercetasilor, care merg în chei în fiecare sfârsit de sãptãmânã pentru drumetii. Zeci de tineri din judetele Gorj, Hunedoara si Vâlcea strãbat traseele montane din Masivul Parâng, marcate impecabil de altfel, însã pentru a ajunge la locul de „start” sunt pusi la încercare de drumul rãu. Deoarece zona nu este valorificatã pe deplin din punct de vedere turistic, o mânã de oameni vor ca prin puterea exemplului sã urneascã si autoritãtile care avea enorm de câstigat. Primii care au demarat un proiect în acest sens sunt voluntarii de la Apa Serv Valea Jiului. Acestia au realizat un popas turistic la intrare în Cheile Jietului, dotat cu fântânã, loc de odihnã si internet gratuit.
Maximilian Gânju