A devarate comori care poarta blesteme si naluci ce te poarta prin labirinturi si deschizaturi in stanca, sunt doar cateva mituri din jurul Pesterii Bolii. Sunt povesti care starnesc interesul si fantezia oricarui turist, iar exploatate inteligent, ar pune in valoare si mai mult cele doua comori naturale de la iesirea din Petrosani.
Aceste povesti mai sunt spuse de batranii din catunele pierdute in salbaticia din jurul pesterii si cetatii dacice de la Banita, iar oamenii vorbesc cu patos despre muntii de aur ascunsi in adancul pesterii. Cel care cuteaza sa se apropie de comori este aspru pedepsit deoarece dacii, cei care ar fi ascuns aceste comori, le-au blestemat. Povestile spuse de batranii care locuiesc in catunele situate in apropiere de pestera sunt fermecatoare, iar multi turisti zabovesc, mai ales in zile de sarbatoare, ore in sir pentru a le asculta.
Din pacate aceste legende nu sunt puse in valoare si de catre cei care “stapanesc” comoara naturala.
Batranii povestesc ca in muntele in care apa a sculptat Pestera Bolii se gaseste o comoara ascunsa de daci, dar nimeni nu stie locul exact unde sute de care pline cu aur isi asteapta stapanii de mii de ani. Cei care-l gasesc nu se mai intorc in lumea asta. “O… pai comoara exista. Este aur acolo de cea mai buna calitate, dar nimeni nu o gaseste. Tata ne povestea cum copilul lui Dumitru, un momarlan care avea casa pe Valea Arsului, a plecat dupa comoara. Vroia sa ia atat aur cat sa-si ia doi boi.
Nalucile care o apara erau sa-l omoare. S-a dus el impreuna cu un aghiotant al lui si dupa ce au tot cautat, au gasit locul unde este ascunsa.
Baiatul si-a lasat aghiotantul acolo ca sa stie unde sa se intoarca si el s-a dus in catun dupa ajutoare. Cand s-a intors n-a mai dat de aghiotant si locul unde era comoara s-a schimbat. A mai gasit o coada de topor langa o cioata unde facuse semn sa stie sa poteca pana la comoara. Locul s-a tot schimbat si nu mai stia unde este. Abia dupa o saptamana a ajuns acasa bolnav si infometat”, spune, mos Mitu, unul dintre batranii care duc legendele din jurul
comorilor. Mitul din jurul pesterii, povestit de batrani spune ca in pestera sunt pasaje secrete, peretii se deschid iar dincolo de galeriile subterane se gasesc comorile ascunse. Generatii intregi au fost inghitite de pestera, dupa ce au intrat prin pasajele secrete atrasi de comoara si n-au mai putut scapa.
Comori neexploatate
Cele doua monumente de la iesirea din municipiul Petrosani, Pestera Bolii si Cetatea Banita, sunt adevarate atractii turistice insa, la fel ca mai toate bogatiile zonei Vaii Jiului, nu sunt puse suficient in valoare. Pestera Bolii a fost redata circuitului turistic de catre o mana de voluntari care s-au chinuit ani de zile sa-i redea frumusetea si de cativa ani a revenit in circuitul turistic fiind „vedeta” unor evenimente culturale de execptie. Unul dintre ele ar fi si cele doua piese de teatru jucate in interior si care au facut inconjurul mapamondului, dat fiind faptul ca evenimentul a fost mentionat si de presa straina. Din pacate Cetatea Banita nu mai poate fi vizitata decat daca esti un alpinist experimentat, iar ruinele nu mai spun prea multe.
Maximilian GANJU