Pompierii au convocat Comitetul pentru Situații de Urgență din județul Hunedoara, din cauza arderilor necontrolate și a efectelor devastatoare pe care acestea le au. La sediul Instituției Prefectului, au ajuns toți factorii de răspundere și a fost adoptat „Planul de acțiune pentru reducerea riscului de incendii produse la fondul forestier, miriști, vegetație uscată și resturi vegetale pe teritoriul județului Hunedoara”.
„Stabilirea acestor acțiuni survine numărului mare de incendii de vegetație uscată, produse în localitățile hunedorene de la începutul anului, până în prezent. Planul de acțiuni, prezentat de lt. col. Alin Nasta, inspector șef al ISU Hunedoara, urmărește concentrarea activităților comune ale tuturor instituţiilor implicate pentru identificarea şi sancţionarea persoanelor care au folosit focul deschis în vederea igienizării / incendierii terenurilor (păşuni, mirişti, terenuri virane etc.)”, se arată în comunicatul ISU Hunedoara.
De asemenea se urmărește asigurarea unui răspuns eficient şi coordonat al tuturor structurilor cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de incendii de vegetaţie, cu manifestări deosebit de rapide şi efecte nelimitate în timp, având ca rezultat distrugeri semnificative ale fondului forestier, afectarea culturilor, crearea de blocaje/întreruperi pe căile de comunicaţii, distrugerea bunurilor materiale sau chiar pierderea de vieţi omeneşti.
Planul de acțiuni are o componentă preventivă dar și o alta de descurajare a utilizării focului deschis în spații deschise de către fermieri.
În aceste zile sunt planificate acțiuni comune cu reprezentanți din cadrul ISU Hunedoara, APIA și Garda Națională de Mediu în scopul informării fermierilor privind interdicția utilizării focului deschis la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente.
La nivelul UAT-urilor se vor constitui patrule formate din membrii SVSU pentru identificarea şi supravegherea zilnică a zonelor (păşuni, mirişti, terenuri virane, etc) predispuse la a fi incendiate.
Totodată, pentru descurajarea igienizării cu foc a terenurilor, I.S.U. Hunedoara va executa controale la nivelul SVSU cu privire la modul de executare a acţiunilor de informare preventivă şi patrulare în perioadele şi zonele cu risc ridicat de incendii de vegetaţie.
În plus, în fiecare localitate se vor constitui patrule mixte alcătuite din reprezentanţi din cadrul ISU, IPJ, IJJ, Direcţia Silvică, Garda Forestieră pentru sancţionarea persoanelor identificate care au folosit în mod intenţionat focul deschis.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Hunedoara are misiunea de a comunica măsurile de interzicere a igienizării terenurilor prin incendiere către toţi proprietarii de terenuri care au accesat subvenţii agricole precum şi consecinţele nerespectării acestor măsuri.
„ISU Hunedoara face un apel la cetățeni să conștientizeze că focul, scăpat de sub control sau în condiții de vânt puternic, poate produce pagube materiale însemnate, punând în pericol sănătatea și chiar viața semenilor. În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se întind cu repeziciune, cuprinzând suprafețe foarte mari, iar pompierii depun eforturi considerabile pentru a opri propagarea arderilor, care riscă să afecteze căi de comunicații și să cuprindă gospodăriile cetățenilor”, se mai arată în comunicatul remis de ISU Hunedoara.
Conform prevederilor legale în vigoare, este interzisă arderea miriștilor, vegetației uscate și a resturilor vegetale, indiferent de forma de proprietate a terenului, amenda fiind de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
Diana Mitrache