Douã mine din cele patru aflate în subordinea Complexului Energetic Hunedoara vor intra pe program de închidere, Comisia Europeanã fiind notificatã în acest sens de cãtre Ministerul Energiei.
Potrivit ministrului Energiei, Victor Grigorescu, în prezent se întocmeste si documentatia pentru ca subunitãtile miniere sã fie închise. Oficialul mai spune cã un protest, deja anuntat de minerii din Valea Jiului, ar împinge în prãpastie compania energeticã.
”Am notificat deja Comisiei Europene intentia de a include douã din cele patru mine în programul de închidere si purtãm acum discutii pentru a definitiva acest proces si a face toate actele necesare. Am initiat si o serie de disponibilizãri care erau absolut necesare datoritã situatiei companiei si am aprobat într-o sedintã de Guvern anterioarã venituri de completare pentru acesti oameni si sigur cã în paralel urmãrim si un plan de salvare a activelor care sunt viabile din aceastã societate. Urmãrim cu multã atentie si actiunile administratorului judiciar si ale creditorilor, pentru cã si ei joacã un rol extrem de important”, a explicat Grigorescu. Ministerul intentioneazã sã ”mute” activele viabile cãtre o nouã societate. ”Sunt mai multe optiuni legale în sensul acesta, astfel încât sã obtinem o structurã de productie care sã rãspundã la ceea ce noi am identificat ca fiind o nevoie a României din punctul de vedere al asigurãrii securitãtii energetice si al asigurãrii continuitãtii în aprovizionarea cu energie. Vorbim de douã grupuri de circa 400 de MW si de perimetrele miniere aferente. Rolul acestei societãti pânã la urmã va fi sã asigure acea cantitate de energie de care sistemul energetic are absolutã nevoie, de care sistemul energetic nu se poate lipsi. Sigur cã efortul lor trebuie recunoscut în tarife, va trebui compensat ca atare pentru cã este un serviciu public pânã la urmã, acesta de a asigura continuitatea în aprovizionare, si lucrãm cu Comisia Europeanã pentru a parcurge toate procedurile necesare si pentru a structura corect acest mecanism. Care este rolului lui: sã se asigure cã aceastã societate salvatã nu va mai intra niciodatã pe pierderi si nu vom repeta greselile pe care le-am fãcut atunci când am constituit acest complex, cu nici patru ani în urmã, si sã nu mai ajungem, sper eu, niciodatã în aceastã situatie”, sustine Ministrul Energiei.
Greva nu este solutia
”Este foarte important de spus cã alternativa la acest proces de restructurare este falimentul si pierderea tuturor locurilor de muncã. Si sunt unii care probabil din inconstientã sau din necunoastere vorbesc extrem de lejer, în aceste momente extrem de grele, de greve si de proteste. Poate cã cel mai greu lucru pentru o societate aflatã în aceastã situatie extrem de delicatã, pe muchie de cutit, este sã intre în aceastã spiralã autodistructivã. Un asemenea demers ar împinge societatea cãtre prãpastie, cu atragerea unor consecinte extrem de negative pentru întreaga zonã a Vãii Jiului. Eu cred cã cei care incitã la astfel de actiuni, din orice considerente, chiar si din necunoastere, ca sã nu mã gândesc la niste considerente de naturã electoralã, eu cred ca acesti oameni nu vor binele Vãii Jiului. Însã sunt totusi optimist, pentru cã am întâlnit si oameni care în conditii extrem de dificile si-au asumat totusi o responsabilitate si au lucrat împreunã cu noi si continuã sã lucreze pentru a structura un program de eficientizare si de tãiere de costuri. Din pãcate, nu putem sã evitãm acest proces de tãiere de costuri, dar la sfârsitul lui vom salva ceea ce este de salvat si eu cred cã acesti oameni sunt cei care cu adevãrat gândesc nu numai la binele de astãzi al lor personal, ci si la binele întregii comunitãti si la perspectiva ei pe termen lung, pentru cã eu am convingerea cã aceastã restructurare va permite ca ceea ce rãmâne la Hunedoara sã fie viabil pentru o perioadã de timp suficient de lungã. Vorbim de niste ani buni de zile, în care sigur cã ne vom dori sã vedem în Hunedoara si niste investitii, modernizãri, poate capacitãti care folosesc si alti combustibili. Existã încã la Complexul Energetic Hunedoara o infrastructurã industrialã solidã”, a mai spus seful de la Energie.
Maximilian Gânju