Comisia Europeană a cerut României să explice de ce e nevoie ca termocentralele pe cărbuni să funcționeze. Teoretic, Termocentrala de la Paroșeni se va închide în 2032. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a precizat că huila și lignitul au salvat sistemul în repetate rânduri.
Comisia Europeană a cerut României să dovedească necesitatea amânării închiderii termocentralelor pe cărbune pentru securitatea aprovizionării cu energie electrică a țării. S-a referit la cele pe lignit, dar și huila intră în discuții, ca alternativă, mai ales că se dorește prelungirea termenului de exploatare a zăcămintelor din minele din Valea Jiului.
Comisia Europeană cere ca decizia de continuare a activității „să fie amânată până la momentul când se vor putea furniza dovezile necesare prin care să se demonstreze problemele legate de securitatea aprovizionării cu energie electrică, în situația dezafectării capacității de producție a energiei electrice pe bază de lignit″, se menționează într-o notă de informare trimisă de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș către toate ministerele.
Comisia Europeană critică implementarea PNRR din mai multe motive, care includ și lipsa de flexibilitate cu privire la reformele din sectorul energetic, mai precis închiderea centralelor pe cărbune. Sebastian Burduja, ministrul Energiei, declara că termocentralele au salvat sistemul energetic național în momentele de stres.

Diana Mitrache