Comisia Europeana a autorizat Romania sa acorde din fondurile publice un ajutor de 1 169 milioane RON (aproximativ 270 de milioane de euro) in vederea inchiderii minelor de carbune necompetitive din trei unitati detinute de Compania Nationala a Huilei JSC Petrosani (CNH SA).

Comisia a considerat ca masura este conforma cu normele UE privind ajutoarele de stat deoarece ajutorul acordat pentru acoperirea costurilor de productie va scadea in mod progresiv si intrucat Romania s-a angajat sa puna in practica masuri complementare pentru diminuarea impactului social si de mediu al inchiderii.

Decizia 2010/787/UE a Consiliului privind ajutorul de stat pentru facilitarea inchiderii minelor de carbune necompetitive permite autoritatilor

publice sa acorde, in anumite conditii, ajutoare pentru industria carbunelui, cu scopul de a facilita inchiderea minelor de huila necompetitive, pana in decembrie 2018.Compania Nationala a Huilei JSC Petrosani este o intreprindere de stat si singura societate din Romania producatoare de carbune.

In prezent, detine sapte unitati de productie de carbune, iar Romania a decis sa inchida trei dintre acestea, considerate necompetitive. Prima dintre mine va fi inchisa pana la sfarsitul anului 2015 (Petrila), iar celelalte doua pana la sfarsitul anului 2017 (Uricani si Paroseni). Planul de inchidere notificat de Romania are ca rezultat o reducere progresiva a valorii totale a ajutoarelor acordate pentru acoperirea costurilor de productie, in conformitate cu decizia Consiliului.

In plus, planul include masuri de atenuare a impactului asupra mediului al productiei de carbune. De asemenea, Romania s-a angajat sa sprijine lucratorii din mine care urmeaza a fi concediati si sa sustina reconversia profesionala a acestora pentru a-i ajuta sa gaseasca un nou loc de munca in afara industriei carbunelui.

Liderii minerilor cred ca subventia a venit tirziu

Comisia Europeana a dat aviz favorabil pentru acordarea subventiei in cazul industriei extractive din Romania. Totusi, liderii minerilor spun ca e foarte tarziu si si-au exprimat regretul ca pana in acest punct  a fost nevoie de o serie de revolte sociale.

Zoltan Lacatas, presedintele Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului (LSMVJ) spune ca subventia e vitala, dar ca a ajuns sa fie discutata foarte tarziu. Pana in acest punct au fost framantari sociale destule si toti au avut de pierdut. „Acest lucru trebuia sa se intample inca de anul trecut si din pacate s-a tergiversat foarte mult. Au avut de pierdut si minerii activi si cei disponibilizati si pensionarii si, din pacate

s-a luat in discutie acest lucru foarte tarziu. Chiar daca e foarte tarziu, e bine ca se intampla. Eu sper sa se depaseasca toata situatia si sa aiba de castigat si angajatii si disponibilizatii”, a declarat Zoltan Lacatas, presedintele LSMVJ

Diana Mitrache
Raul IRINOVICI