Comisariatul Judeţean Hunedoara a demarat o serie de controale tematice privind comerţul ilegal cu specii CITES (Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie). Cei care cunosc astfel de cazuri sunt îndemnaţi să contacteze comisariatul de Mediu.
”Comisariatul Judeţean Hunedoara a demarat o serie de controale tematice privind comerţul ilegal cu specii CITES (Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie). Dacă aveţi cunoştinţă de fapte ilegale privind activităţile de recoltare, capturare şi/sau achiziţie şi/sau comercializare, pe teritoriul naţional sau la export, a florilor de mină, a fosilelor de plante şi fosilelor de animale vertebrate şi nevertebrate, precum şi a plantelor şi animalelor din flora şi, respectiv, fauna sălbatică şi a importului acestora, vă rugăm să sesizaţi Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Hunedoara la adresa de email cjhunedoara@gnm.ro sau să ne scrieţi un mesaj pe pagina noastră de Facebook Garda de Mediu Hunedoara (vă vom contacta noi)”, arată Garda de Mediu Hunedoara. CITES (Convenţia privind Comerţul Internaţional cu Specii Periclitate de Faună şi Floră Sălbatică, cunoscută şi ca Convenţia de la Washington) este un tratat multilateral, rezultat al unei rezoluţii adoptate în 1963 la o întâlnire a IUCN. Convenţia a fost deschisă pentru semnătură în 1973, iar CITES a intrat în vigoare la 1 iulie 1975. Scopul său este de a asigura că comerţul internaţional de animale şi plante sălbatice nu duce la dispariţia acestor specii în sălbăticie. Acoperă peste 34.000 de specii de animale şi plante.
Acest acord între guverne are o vechime de peste 30 de ani, fiind agreat de către reprezentanţii din 80 de state la întâlnirea de la Washington în 03.03.1973.
Cosmin BACIU