Comerciantii din Vulcan atacã taxa de salubritate

Li s-a dublat suma pe care o plãtesc acum pentru gunoiul menajer si, comerciantii din Vulcan au cerut sprijin Consiliului Local. Unul dintre alesii urbei spune cã a prezentat în sedinta de sãptãmâna trecutã  nemultumirile comerciantilor, el fiind chiar unul dintre cei care au de plãtit acum mai mult. Asta, mai ales cã taxa ar fi perceputã pe suprafata firmei si nu pe numãrul de angajati, iar costurile îi ard la buzunare.

Nu mai putin de 12 comercianti si-au spus nemultumirile în sedinta de consiliu si asta pentru cã nu reusesc sã plãteascã atât de mult pentru gunoiul menajer.  „Eu, spre exemplu, anul trecut, plãteam 43,60 lei, acum am de plãtit 79 de lei lunar. Am strâns niste semnãturi, le-am depus la primãrie, sub formã de notificare. Am dat si un exemplu: pretul de la Petrosani, unde firmele dau 6 lei de angajat, la Lupeni 7,5 lei, la Uricani este în functie de numãrul angajatilor: pânã în 20 de angajati – 12 lei, între 20 si 40 de angajati – 10 lei si peste 40 de angajati este 8 lei, ceea ce mi se pare chiar un criteriu bun de platã. La noi este 252 de lei pe tonã, ceea ce mi se pare un pret foarte mare si irelevant pentru societãtile comerciale”, a spus Dãnut Anghel, consilier local la  Vulcan, initiatorul demersului împotriva taxei pe gunoiul menajer.

În plus, comerciantii spun cã ei scot carton, plastic, sau alte deseuri reciclabile si cã societatea de salubritate ar câstiga de pe urma gunoiului lor, care se poate recicla.  „Societãtile comerciale fac gunoi menajer, dar în cantitate mai micã, pentru cã au cartoane, plastic, aluminiu si acela este un gunoi reciclabil pe care firma de salubritate ia bani. Nu poate pune taxã pe suprafatã si vã dau ca exemplu un spatiu care are expozitie de mobilã si unde douã angajate fac putin gunoi, dar plãtesc pentru întreaga suprafatã”, a mai adãugat Dãnut Anghel.

Primarul Gheorghe Ile, însã, are altã opinie. „Nu stiu dacã scot reciclabile societãtile comerciale, cã nu toate deseurile lor sunt reciclabile, dar pot sã vã spun cã si de la personale fizice vin reciclabile, cum ar fi  PET-urile si sunt majoritare de la persoane fizice cele care ajung la groapa de gunoi si nu de la magazine”, a argumentat primarul taxa impusã pe gunoi. Totusi, ca sã nu lase lucrurile asa, primarul Gheorghe Ile spune cã va face o analizã în teren si va stabili abia apoi modalitatea de platã.

„Noi transportãm, deocamdatã, gunoiul la Petrosani. De acolo trebuie dus la Deva. Noi pânã acum trimiteam direct la groapa de la Vulcan, fãrã a selecta deseurile. Toate aceste costuri vin în plus, sigur cã si este mai scump, dar nu mai scump decât plãteste primãria la persoanele fizice. Cantitatea care este produsã de cãtre firme, dar si de asociatiile de  pe raza municipiului Vulcan, va fi verificatã la fiecare în parte si se va discuta si apoi se va legifera acel pret de transport si recilectare”, a mai adãugat Gheorghe Ile, care nu neagã cã intentioneazã sã verifice toate societãtile în teren ca sã stabileascã exact cam cât gunoi produc si cât sunt de afectate.

Situatia este similarã si la Aninoasa, pentru cã de colectarea deseurilor din acest oras se ocupã tot societatea din Vulcan. Si acolo oamenii de afaceri s-au plâns de costurile prea mari, însã, primarul din Vulcan spune cã toate cheltuielile se regãsesc în pret si cã nimeni nu va fi scutit de plata gunoiului.

Diana Mitrache

Un comentariu la „Comerciantii din Vulcan atacã taxa de salubritate

  • 28 februarie 2017 la 09:43
    Permalink

    tabelul pe care-l aratati nu arata a fii un declin din contra

Comentariile sunt închise.