Municipiul Lupeni a fost, în acest sfârșit de săptămână, locul în care tradițiile și obiceiurile care vestesc Nașterea Mântuitorului Isus Hristos au răsunat și s-au făcut auzite în toată Valea Jiului. Nu mai puțin de 10 ansambluri de colindători, Crai, au vestit marea sărbătoare care se apropie. Colindul Crailor a fost primit cu mult entuziasm de localnici, adunați în curtea Palatului Cultural din localitate, dar și de turiștii veniți în aceste zile în Straja. Emil Părău, organizatorul Festivalului Crailor spune că este unul dintre cele mai emoționante spectacole de colinde care au loc în această regiune și o comoară culturală a oamenilor din Valea Jiului.
“De când facem Festivalul Crailor sunt 25 de ani și dacă ne gândim că aceste tradiții sunt de sute de ani, eu aș zice de mii de ani, este un lucru deosebit. Se spune că un popor fără tradiții nu are viitor. Uite că noi, în Valea Jiului, din fericire, avem aceste tradiții și cred că avem și viitor. Mă înclin în fața celor care au venit să colinde, colindătorilor, dar și în fața celor care au venit să asculte. Este un lucru deosebit pentru noi și sunt bucuros că an de an, nu sunt mai puține, ci mai multe echipe care vin să colinde. Sunt 10 echipe de crai din toată Valea Jiului, de la Petrila până la Câmpu lui Neag, cele mai multe din Lupeni unde, din fericire, chiar se păstrează acest obicei. Anul acesta avem pentru prima dată o echipă din Câmpu lui Neag și una din Dealu Babii ceea ce ne face să sperăm că în Valea Jiului nu se vor pierde aceste tradiții”, declară Emil Părău, organizatorul festivalului.
Pãstrat cu sfintenie, generatie dupã generatie, de momârlanii din satele Vãii Jiului, colindul Crailor a devenit, de-a lungul timpului, unul dintre cele mai emoționante spectacole de colinde care au loc în această regiune.
În fiecare an, în jurul sărbătorii de Crăciun, are loc în Lupeni şi Colindul Crailor. Echipa este compusă din cel puţin 7 persoane, dar poate ajunge şi până la 30 de membri. Sunt personaje pozitive şi personaje negative, care se înfruntă şi întotdeauna binele învinge răul. Personajele pozitive sunt cei trei crai, denumite şi Gasparul – îmbrăcat în galben, Valtezarul – îmbrăcat în albastru şi Melfiorul – îmbrăcat în roz. Mai este Îngerul – de regulă un copil, pentru că semnifică puritatea. Personajul negativ este Irodul, care conduce alaiul şi cu care se „luptă” minute în şir craii. Există şi un Soldat şi un preot sau doi. Pe lângă aceste personaje, ceata crailor mai conţine şi ciobani, numiţi în Valea Jiului „brunduşi”, după denumirea clopotelor pe care le poartă legate de centură, la spate.
Diana Mitrache