Pana vineri, 6 iulie, judetul Hunedoara se afla sub avertizarte meteorologica de cod portocaliu de canicula.

Abia am scapat de codul galben si am intrat direct in codul portocaliu de canicula. Administratia Nationala de Meteorologie a emis o noua avertizare pentru noua judete din vestul tarii.

Astfel, conform avertizarii de Cod portocaliu, in Banat, Crisana, precum si in vestul Olteniei si al Transilvaniei, canicula va persista si se va intensifica. Disconfortul termic va fi in continuare deosebit de accentuat, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge si depasi pragul critic de 80 pe arii extinse.

Temperaturile maxime vor atinge frecvent 37 – 38 de grade si izolat 39 de grade (indeosebi in zilele de miercuri, joi si vineri).  Judetele aflate sub incidenta acestei avertizari sunt Satu Mare, Bihor, Alba, Arad, Hunedoara, Timis, Caras-Severin, Mehedinti si Dolj.

Aveti grija la starea de sanatate

Iar medicii avertizeaza populatia ca, in aceasta situatie, trebuie respectate anumite reguli de sanatate.Iesitul din casa la orele pranzului, cand asfaltul frige si aerul pare de nerespirat, este imprudenta curata, avertizeaza reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Hunedoara. „Pe strazile cu asfalt incins si printre blocurile ce radiaza caldura, chiar si cel mai sanatos organism poate sa cedeze.

Fara o hidratare corespunzatoare, care sa mentina temperatura corpului in jur de 37 grade Celsius, pot aparea crampele de caldura, insolatie, epuizare sau soc hipertermic”, a precizat directorul executiv al DSP Hunedoara, Dumitra Stefan. Pentru a limita efectele  temperaturilor ridicate in locuinte, ferestrele expuse la soare trebuie sa stea inchise, fiind trase jaluzelele sau draperiile.

De asemenea, pentru a reduce temperatura din casa este bine ca lumina artificiala sa fie mentinuta la intensitate scazuta si utilizata pentru perioade mai scurte. In plus, orice aparat electro-casnic de care nu este nevoie va fi inchis. In plus, vestimentatia in zilele cu temperaturi ridicate trebuie sa fie lejera si ampla, din fibre naturale, de culori deschise. Pe cap vor fi purtate palarii sau sepci in culori deschise.

O mare atentie trebuie acordata copiilor, varstnicilor si persoanelor cu dizabilitati, care trebuie sa consume periodic lichide. Parintii trebuie sa evite sa iasa cu copilul din casa in orele cu temperaturile ridicate, mai ales daca este vorba despre bebelusi de pana la un an. In niciun caz nu este recomandat scaldatul in apa rece deoarece diferentele mari de temperatura pot sa determine aparitia socului.

Reprezentantii DSP mai spun ca pe parcursul zilei trebuie sa fie facute dusuri caldute, apa fiind lasata pe corp. In zilele cu temperaturi ridicate, consumul de lichide trebuie sa depaseasca doi litri, fara a astepta sa apara senzatia de sete, iar consumul de alcool (inclusiv bere sau vin) este interzis. In schimb, Directia de Sanatate Publica a jud.Hunedoara recomanda consum ridicat de fructe si legume proaspete deoarece acestea contin o mare cantitate de apa.

Carmen Cosman