Nu mai putin de 45 de ani a fost în munte, în Parâng si aproape cã nu existã actiune la care sã nu fi luat parte. Au fost multe, grele, dar si frumoase si toti salvamontistii i-au trecut prin mânã.
Dumitru Bârlida a vorbit, de Ziua Nationalã a Salvamontului, despre ce a adus nou anul 2016 si le-a dat sfaturi celor din munte. Mai ales cã acum principala preocupare a celor care iubesc muntele trebuie sã devinã vremea. Clima s-a schimbat enorm, iar în munte poate fi iarnã în toatã regula, asa încât turistii, care nu sunt putini în munte, primesc sfaturi de la cel mai experimentat salvamontist de la noi.
„În 45 de ani de activitate, am mers la foarte multe actiuni de salvare si foarte interesante. Si dacã nu am mers, le stiu pe toate care au avut loc, însã, în acest an, mai mult ca oricând, cred cã ar trebui sã punem accent pe felul în care s-a schimbat clima la noi. Schimbãrile de temperaturã pun în pericol turistii din zona de creastã. Cei care ajung pe creste sã vinã sã ia instructiuni de la noi, sã fie bine echipati, chiar de iarnã, cã acum, cu schimbãrile astea, e posibil sã dea o grindinã puternicã si sã îi afecteze pe turisti”, a precizat Dumitru Bîrlida. seful SALVAMONT Parâng.
Activitatea salvamontistilor a fost reglementatã oficial prin Hotãrârea Consiliului de Ministri nr. 140/1969, iar salvamontistii români serbeazã în fiecare an, la 1 august, Ziua Nationalã a Salvamontului Românesc. Turistii sunt sfãtuiti sã treacã pe la punctele Salvamont si sã anunte când au de gând sã facã trasee dificile, iar în rucsaci sã care echipamente corespunzãtoare.În prezent Dispeceratul National Salvamont acoperã 80 de zone montane cu echipe de profesionisti si voluntari care asigurã patrularea preventivã, asigurarea permanentei la punctele si refugiile Salvamont, cãutarea persoanei dispãrute, acordarea primului ajutor medical în caz de accidentare si transportarea accidentatului sau a bolnavului la proxima unitate sanitarã.
Diana Mitrache