Clasarea clãdirilor care au apartinut minei Petrila încurcã procesul de ecologizare a perimetrului. Conform planului aprobat de Comisia Europeanã, acestea ar fi trebuit rase de pe fata pãmântului. Doar cã edilii petrileni au revenit asupra deciziei si au solicitat pãstrarea clãdirilor. Mai mult, acestea au fost trecute în patrimoniul cultural istoric, iar din acest motiv, lucrãrile de ecologizare de la suprafatã stagneazã.
“În semestrul I – 2016 au fost elaborate si avizate în CTE SIMNVJ SA proiectele tehnice de închidere si ecologizare reactualizate pe anul 2016 la sectiunea subteran pentru sucursalele miniere Paroseni si Uricani si au fost înaintate în vederea avizãrii în CTE pentru domeniul energie din cadrul Ministerului Energiei. În desfãsurarea lucrãrilor de închidere si ecologizare de la suprafatã, la sucursala Mina Petrila a apãrut o situatie deosebitã fatã de previziunile initiale, situatie generatã de clasarea ca “monument istoric” de valoare nationalã si universalã grupa A a “Ansamblului exploatãri miniere Petrila””, se aratã în raportul SNIMVJ. Având în vedere importanta cultural-istoricã a clãdirilor, este interzisã orice interventie asupra acestora.
“Conform prevederilor legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice sunt interzise interventii de orice fel fãrã autorizare si aviz din partea Ministerului Culturii la constructii aflate în zona de protectie de cel putin 100 metri de la conturul obiectelor clasate, astfel neputându-se efectua lucrãri de închidere (dezafectare, demolare si ecologizare) pentru zonele aflate în constructiile aflate în zona de protectie a monumentelor istorice. Drept urmare, SNÎMVJ SA a dispus constructorului executia numai a lucrãrilor de rambleere a legãturilor cu suprafata pentru care s-a obtinut aviz din partea Ministerului Culturii, atribuind proiectantului serviciul de întocmire si avizare a documentatiei pentru celelalte lucrãri de închidere si ecologizare a suprafetei rãmase de executat la acest obiectiv minier”, mai aratã raportul. În acest timp, cei de la Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului au lucrat la închiderea locurilor de muncã de la subteran.
“Pânã la sfârsitul semestrului au fost executate constructiile de închidere a principalelor circuite de aeraj, cât si a legãturilor cu suprafata, conform prevederilor din PT si a graficelor trimestrelor I si II, fiind recuperatã cea mai mare parte a utilajelor, instalatiilor si materialelor din subteran la toate cele trei sucursale din cadrul SNIMVJ SA, cu precizarea cã la sucursala Mina Petrila a fost finalizatã si receptionatã închiderea subteranului”, aratã raportul SNIMVJ. La sfârsitul anului trecut, reprezentantii Ministerului Culturii au clasificat mai multe clãdiri ale minei Petrila. “Având în vedere referatul de aprobare a proiectului de ordin al ministrului culturii de clasare în lista monumentelor istorice, categoria ansamblu, grupã valoricã A, a exploatãrii miniere Petrila, situatã în str. Minei, orasul Petrila (…) emite urmãtorul ordin se claseazã ca monument istoric în catgoria ansamblu, grupa valoricã A, exploatarean minierã Petrila, având codul în lista monumentelor istorice HD-II-a-A-21106”, se aratã în ordinal publicat în Monitorul Oficial în data de 8 ianuarie 2016.
Dacã exploatarea zãcãmântului de huilã de la mina Petrila a devenit istorie, cinci clãdiri vor face parte din istoria industrialã a localitãtii. Atelierele mecanice au fost încadrate în grupa valoricã B, categoria monument, codul din lista monumentelor istorice HD-II-m-B-21106.01. douã dintre componentele minei Petrila au fost catalogate a fi monumente istorice de interes national. Este vorba de clãdirea compresoarelor bechi si termocentrala cu cosul de fum, dar si mina Deak. Astfel, cinci dintre clãdirile minei Petrila au fost încadrate în lista monumentelor istorice. Este vorba de clãdirea compresoarelor vechi si termocentrala cu cosul de fum, grupa valoricã A, categoria monument, codul din lista monumentelor istorice HD-II-m-A-21106.02, mina Deak, grupa valoricã A, categoria monument, codul din lista monumentelor istorice HD-II-m-A-21106.03, putul nou cu schip, grupa valoricã B, categoria monument, codul din lista monumentelor istorice HD-II-m-B-21106.04, putul centru (turnul si hala), grupa valoricã B, categoria monument, codul din lista monumentelor istorice HD-II-m-B-21106.05 si preparatia veche, grupa valoricã B, categoria monument, codul din lista monumentelor istorice HD-II-m-B-21106.06.
Monika BACIU