Cel putin 20 de constructii, în mare parte anexe din curtea minei Petrila, vor fi, în sfârsit, demolate. Vorbim despre constructii care nu sunt protejate ca monumente istorice, iar apoi cele care rãmân vor fi predate primãriei din localitate.
Constructiile nu au putut fi rase de pe suprafata pãmântului, pentru cã întreg procesul de demoalre si ecologizare stagneazã de luni bune, cu scopul de a pãstra clãdãrile ce ar putea sã fie folosite.
„Am primit avizul pentru încã 20 de clãdiri, anexe, în mod deosebit, nu cele aflate în perimetrul clãdirilor istorice, pentru a fi demolate. Vor intra, conform proiectului tehnic, în acest proces, iar în zilele viitoare urmeazã sã avem o întâlnire la Ministerul Energiei si la Cancelaria primului-ministru, pentru aceste clãdiri care rãmân sã poatã fi preluate de Primãria Petrila, pentru cã vorbim de niste clãdiri care au o valoare si valoarea trebuie reglementatã de Ministerul de Finante printr-o Hotãrâre de Guvern”, a spus Aurel Anghel, director general al SNÎMVJ.
Lucãrile de demolare care nu au fost efectuate au tinut pe loc si închiderea celor existente, asa cum este cazul puturilor ce fac legãtura cu suprafata. Acestea pot fi oricând o problemã pentru cei care ar ajunge în preajma lor, din cauza gazelor ce sunt emanate din subteran, însã, conducerea Societãtii de Închideri de Mine spune cã lucrurile vor fi rezolvate si în acest sens.
„Cele 20 de clãdiri se demoleazã, conform proiectului si, cu materialul rezultat, vom continua rambleerea putului centru, pentru a pune în sigurantã ultima legãturã cu suprafata de la mina Petrila”, a mai adãugat directorul Aurel Anghel.
Toate clãdirile din incinta Minei Petrila trebuiau demolate pânã la 1 ianuarie 2016, dar un grup de arhitecti au cãutat solutii alternative la demolarea clãdirilor minei, întregul demers fiind grupat sub denumirea genericã „Petrila, patrimoniul industrial ca sursã de regenerare urbanã”, un punct de reflectie privind istoria Petrilei si un punct de proiectie a unui posibil viitor al Petrilei, diferit de cel trasat pânã acum. Rãmâne de vãzut cât din planul initial va fi aplicat la Petrila, dupã ce incinta va fi ecologizatã si clãdirile istorice rãmân în picioare.
Diana Mitrache