Nu mai putin de 90 de zile. Atât au cerut cei de la Ministerul Energiei, ca sã transfere clãdirile minei Petrila spre primãria din localitate. Asta, pentru cã birocratia nu permite acum sã fie transferate cu titlul gratuit spre administratia orasului, în conditiile în care Societatea de Închideri de Mine este încã activã, iar valoarea lor de patrimoniu este mare.
„Existã o decizie a Curtii Constitutionale, care spune cã nu pot fi date cu titlul gratuit. Si atunci, cei de la Ministerul Energiei cautã o solutie legalã, prin care sã fie transferate înspre Consiliul Local. Problema este cã va dura. Termenul stabilit de secretarul de stat este de 90 de zile. SNIM va trebui sã reevalueze toate clãdirile, sã le întabuleze, pentru cã ei nu le-au mai întabulat, iar Ministerul Finantelor nu acceptã, dacã nu sunt cu actele la zi si în regulã”, a spus Vasilicã Jurca, primarul orasului Petrila.
Clãdirile minei Petrila au gãzduit recent evenimente culturale, iar arhitectii care le-au organizat, împreunã cu administratia localã, cautã sustinere financiarã. Asta, pentru cã au înteles cu totii, cã Mina Petrila si întreg orasul pot renaste prin culturã si actiuni de acest gen. Mihai Danciu a fost si este sufletul actiunilor de aici si el chiar promite sã aducã fonduri. „Am vorbit deja cu arhitectul Mihai Danciu, care spune cã la sfârsitul lunii mai va merge sã discute cu cei care sunt responsabili cu fondurile norvegiene. Este foarte important si sã vedem care sunt sursele identificabile de finantare pentru acel loc. Sãptãmâna trecutã m-au vizitat cei care au întreprins actiuni vis a vis de hidrocentrala de pe Jiu si au spus cã sunt interesati si ei de zona Minei Petrila si vor sã ne sprijine sã gãsim solutii pentru finantare”, a mai spus primarul din Petrila. Clãdirile minei Petrila au rãmas în picioare gratie demersului unor arhitecti si administratia localã vrea sã investeascã în ele, asa încât sã revigoreze întreaga zonã, poate chiar sã mute sediul administrativ în acest loc.
Diana Mitrache