Clãdiri vechi, pericol public

8Clãdiri, pericol public. Majoritatea clãdirilor din municipiul Petrosani au o vechime de zeci de ani. La acestea nu s-a intervenit prin reabilitãri majore, astfel multe dintre ele prezintã un pericol.

Exemplul cel mai recent este cel au unui imobil din Petrosani de pe strada Avitorilor, când în cursul noptii de luni spre marti acoperisul de la intrarea într-o scarã de bloc s-a prãbusit. Potrivit reprezentantilor administratiei locale, reabilitarea imobilelor tine de proprietari, însã existã posibilitatea ca si municipalitatea sã intervinã.

”S-a prãbusit la intrarea într-un bloc acea terasã care era în consolã. Pânã la urmã noi am intervenit si vom interveni în aceste cazuri deosebite însã inclusiv aceste terase sunt proprietatea indivizã a celor care locuiesc în imobilele respective, deci responsabilitatea este a proprietarilor de apartamente”, a declarat primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi.

La Petrosani s-a început un program de reabilitare si anvelopare a imobilelor, însã din cauza stopãrii finantãrii pentru acest proiect totul a rãmas în derivã.

8-1”Din pãcate programul de anvelopare de blocuri pe anul acesta nu existã o continuare. Nu stim ce se va întâmpla la anul, dar era unul dintre cele mai bune proiecte guvernamentale care au fost pânã acum. Proprietarii pot sã îsi izoleze singuri imobilele, se pot asocia sã facã fatadele împreunã pentru cã au costuri mai mici, rãmâne si aceastã solutie deocamdatã”, a mai precizat edilul.

Multe din clãdirile din municipiul Petrosani sunt în stare avansatã de degradare. La unele stã sã pice acoperisul, iar la altele se cojeste fatada blocului pânã la tencuialã. În momentul de fatã singura solutie pentru reabilitarea acestor imobile stã în mâinile locatarilor.

Monika BACIU