Consiliul Judetean Hunedoara, prin Directia de Patrimoniu, si-a arãtat disponibilitatea de a cumpãra si a scrie proiecte pentru activele de la Mina Petrila, catalogate ca si clãdiri de patrimoniu si  pentru asta se fac acum demersuri.
Potrivit administratorului public Costel Avram, suma este una pe care institutia judeteanã si-o permite si acum se pune doar problema ca aceste clãdiri sã producã pe viitor.
„Avem intentia de a cere AGA la Ministerul Energiei, ca sã cumpãrãm activele, dar, dupã o analizã, fiindcã nu putem cumpãra ceva, sã bãgãm apoi bani, iar dupã aceea, devenim proprietari si ele sã producã doar  cheltuieli. Prima datã trebuie sã fim proprietari si apoi vom lua cea mai bunã solutie pentru ca aici, în Valea Jiului sã punem acest obiectiv în valoare.  Evaluarea care este fãcutã la mina Petrila este de 2,068  milioane de lei. Este o sumã micã pentru Consiliul Judetean si nu asta este problema, ci ce vom face dupã ce devenim proprietari”, a spus Costel Avram, administrator public al judetului Hunedoara. Clãdirile Minei Petrila au fost  clasificate de Ministerul Culturii si în aceastã situatie sunt o parte dintre cele ce nu au fost demolate. Situatia este acum si la mâna Directiei de patrimoniu din cadrul Consiliului Judetean Hunedoara, care are expertiza de la Sarmizegetusa.

„Vorbim de investitii de milioane de euro, pentru cã avem  exemplul de bunã practicã de la Sarmizegetusa, unde CJH a adus 5 milioane de euro. Acolo va fi primul monument istoric din România de categoria A si de o asemenea importantã, restaurat si reconstruit, asa încât sã poatã  gãzdui evenimente  culturale cu 5.000 de oameni. Mai întâi  trebuie sã clarificãm situatia juridicã a  acestor monumente istorice, iar dacã CJH considerã cã e spre folosul comunitãtii, sã le achizitioneze, evident cã specialistii din cadrul Muzeului vor pune umãrul la scrierea unor proiecte adevãrate, pe care vom cere cel putin 5 milioane de euro pentru aceste 4 monumente, care pot deveni o sectie a muzeului din Deva, dedicatã  mineritului de la Petrila”, spune  Liliana Tolas, director al Muzeului Civilizatiei Dacice.

Clãdirile luate în  calcul pentru aceastã sectie ar urma sã fie: atelierul mecanic, clãdirea compresoarelor vechi, putul nou cu schip si putul central, turnul si hala. Acestea au fost clasificate în categoria A, de Ministerul Culturii, dar pe lângã muzeu, acolo primarul va muta inclusiv primãria si va crea un spatiu adecvat pentru eventualii investitori. „Nu mai putin de 19 firme din Petrila au obtinut finantate prin START UP, acesti oameni m-au rugat sã le gãsesc clãdiri în care sã poatã sã îsi implementeze proiectele pentru care au obtinut finantare. I-am rugat pe cei de la Deva sã gãseascã o solutie ca,  prin CJH, sã achizitionãm aceste clãdiri, pentru cã avem aici utilitãtile, gaz, apã, canal, curent electric, tot ce este necesar unui investitor”, a precizat si Vasilicã Jurca, primarul orasului Petrila.
Clãdirile de la Petrila valoreazã 1,68 milioane de lei, iar  valoarea terenurilor, incintei si a haldei de steril este undeva la 1,05 milioane de lei. Societatea de Închideri de Mine, însã,  plãteste si acum impozite si taxe, suma anualã fiind de aproximativ 300.000 de lei. Aceste clãdiri, declarate monumente istorice, nu pot ajunge pur si simplu fãrã a fi date la vânzare, la primãrie, iar Consiliul Judetean Hunedoara este gata sã investeascã aici.
Diana Mitrache