Garantat marfã de calitate, fix din pãdure venitã. Asta spun comerciantii din piata de la Petrosani despre ciupercile pe care le vând. Unii stiu doar cã sunt comestibile si cã aici se vând bine, în timp ce altii refuzã sã dea amãnunte, desi le vând pentru a fi consumate.
Au venit cu cosurile pline de ciuperci. Le zic în toate felurile si ne garanteazã cã sunt comestibile. Unii vin chiar din Gorj cu ele, cã aici e piatã mai bunã. Ne spun cã oamenii din Petrosani le cumpãrã pe încredere si ne si explicã de care sunt.
„De la pãdure le-am cules, din Târgu Jiu. Sunt comestibile, garantez cã am mai adus si nu a pãtit nimeni nimic. Sunt bune la murat, la tocãnitã. Le opãriti, le fierbeti, le puneti în otet si gata”, ne spune o femeie din Gorj, care sustine cã aduce la Petrosani ciuperci cã se vând mai bine, pentru cã aici clima e mai rece si la ei se fac mai multe si pretul e mai mic. Altii, însã, nu vor sã spunã prea multe, desi, ar vine tot ciuperci si cât mai multe dacã se poate. „Sunt comestibile. Se poate face tocãnitã din ele, pitoance le zic. Lasã-mã cã nu a murit nimeni de marfa mea”, ne-a repezit un alt comerciant, care spune cã le culege din pãdure de la poalele Parângului. Astfel reactioneazã comerciantii care ar putea vinde în orice clipã otravã la kilogram. Din pãcate, zilnic, sunt oameni care ajung la spitale intoxicati cu ciuperci. Multi le cumpãrã tocmai de la comercianti din Dolj sau Gorj.
Diana Mitrache