Suntem foarte bucuroși și, în același timp, mândrică am ajuns la finalul celei de-a XI-a ediții a îndrăgitului concurs județean de cultură generală „Citești și câștigi!”, concurs organizat de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, Deva Mall și Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Hunedoara, și cu ajutorul unor sponsori generoși: S.C. Anorom S.R.L. Hunedoara,Asociația Zamolxe 182 Deva, Cofetăria Arta Deva, Banca Comercială Română, Restaurant Casina Deva, Restaurant Castelo Deva, S.C. Centum Net S.R.L. Timișoara,Tipografia S.C. Colofon Print S.R.L. Deva, DHS Bike Parts S.R.L., Magazin Fishing Center Deva, S.C. Florea & CO S.R.L. Deva (ARTIZAN),The Refresh Deva, Rom Insurance – Broker de Asigurare, Pizzeria Veneția Deva.
Adresez calde mulțumiri domnului Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara, șidomnului Costel Avram, administratorul public al Consiliului Județean Hunedoara, care ne-au sprijinit ca de fiecare dată în acest ambițios și extrem de educativ proiect cultural care este concursul județean de cultură generală „Citești și câștigi!”.
Folosesc acest prilej ca să evidențiez munca deosebit de aplicată și de serioasă pe care au desfășurat-o colegii mei de la biblioteca județeană care, cu profesionalism și meticulozitate, au formulat seturile de întrebări la care concurenții au răspuns de-a lungul rundelor din această ediție: Diana Ferencz, Camelia Mestecănean, Sorin Gheorghe Pascu, Diana Trif, Mihaela Țoța și Daniel Oprean.
Am încheiat cea de-a XI-a ediție a concursuluijudețean de cultură generală „Citești și câștigi!” și ne-am bucurat să le oferim frumoase și binemeritate premii celor care s-au pregătit, au citit, au concurat cu tot entuziasmul și, iată, au câștigat.
Concurenții au acumulat cunoștințe din numeroase domenii parcurgând, citind cu atenție bibliografia pe care le-am alcătuit-o cu profesionalism și seriozitate. Astfel, le-am oferit prilejul de a se familiariza cu domenii și teme de o mare diversitate, au putut face cunoștință cu momente importante din istoria matematicii, au fost purtați în lumea dură și riguroasă a samurailor, au aflat lucruri noi despre lacurile Terrei, au pătruns în lumea muzicii electrizante a lui Freddie Mercury, în cea a modei revoluționate în Franța de Coco Chanel și a artei vizuale create de Frida Kahlo, nu au ocolit nici literatura și au citit zeci de pagini despre poeți români, despre proverbe și zicători românești, literatura SF le-a fost acum mai accesibilă grație seriei Dune și, în sfârșit, istoria nu a lipsit nici ea și și-au îmbogățit cunoștințele despre Moldova, Transilvania secolului XVIII și originea religiei musulmane.
Toate informațiile astfel dobândite le-au îmbogățit zestrea de cunoștințe, au adăugat o cărămidă la edificiul culturii lor generale și noi, biblioteca, suntem bucuroși și mândri că am reușit să contribuim la formarea lor spirituală.
De altfel, trebuie spus că acest concurs nu este doar un brand (el fiind marcă înregistrată, lucru cu care ne mândrim), ci el a reușit să devină o veritabilă stare de spirit care cultivă colaborarea, camaraderia, emulația, dorința de autodepășire. Toate acestea sunt valori etice care vor modela caracterele tinerilor competitori.
Concursul a fost câștigat de Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” din Hunedoara, pe locul doi s-a clasat Colegiul Național „Decebal” din Deva, iar locul al treilea este ocupat de Liceul Teoretic „I. C. Brătianu” Hațeg.
Mențiune – Liceul Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria.
Locul 5 – Colegiul Național „Aurel Vlaicu” Orăștie
Locul 6 – Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva
Locul 7 – Liceul Tehnologic „Matei Corvin” Hunedoara
Locul 8 – Liceul Teoretic „Avram Iancu” Brad
Locul 9 – Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva
Locul 10 – Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani
Locul 11 – Liceul Tehnologic „Mihai Viteazu” Vulcan
Locul 12 – Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani
Locul 13 – Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani
Locul 14 – Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni
Locul 15 – Colegiul Economic „Hermes” Petroșani
Locul 16 – Liceul Teoretic „Traian Lalescu” Hunedoara
Locul 17 – Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Petroșani
Locul 18 – Liceul „Prof. Bora Tit Liviu” Baru
Locul 19 – Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia
Locul 20 – Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” Orăștie
Locul 21 – Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva
Locul 22 – Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva
Locul 23 – Liceul cu Program Sportiv „Cetate” Deva
Locul 24 – Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva
Locul 25 – Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” Hunedoara
Premiul juriului a fost acordat echipei de la Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani, care a avut o evoluție constantă de-a lungul confruntărilor, a manifestat interes pentru temele propuse spre studiu și a dovedit spirit de echipă și fair-play.
Au fost puse în joc următoarele premii: pentru locul I – 8 laptop-uri HP, pentru locul al II-lea – 8 tablete Samsung, pentru locul al III-lea – 8 smartwatch-uri Samsung Galaxy, pentru locul al IV-lea – 8 e-book readere, premiul juriului – suma de 400 de lei pentru fiecare membru al echipei alese, 200 de pachete cu cărți, trofee, diplome, precum și premii surpriză care au fost atribuite prin tragere la sorți chiar în ziua marii finale: o tabletă Lenovo, o pereche de căști wireless JBL, o imprimantă HP, un ceas inteligent Huawei, o bicicletă, o undiță, două premii a câte 300 de lei fiecare, cinci ghiozdane cu rechizite, trei invitații la restaurant pentru trei echipe, un tort pentru o echipă,și 40 de vouchere a câte o băutură răcoritoare pentru cinci echipe.
Felicit în primul rând toate colegiile și liceele participante, îi felicit din toată inima pe minunații noștri liceeni care s-au pregătit cu seriozitate, cu ambiție și cu dorința de a afla lucruri noi din temele și domeniile pe care le-am propus atunci când am început această ediție a concursului.
Felicit din toată inima cadreele didactice care s-au implicat cu entuziasm și cu responsabilitate în pregătirea și consilierea elevilor care au făcut parte din echipele concurente. Împărtășesc din plin bucuria elevilor și a dascălilor pentru frumoasele performanțe obținute, nu doar la această ediție, ci la toate edițiile la care au participat.
Sunt convins că elevii vor continua să fie la fel de competitivi, la fel de implicați în activități care îi determină să-și măsoare puterile, să își arate cunoștințele, toate acestea fiind dovezi limpezi ale faptului că cine a citit a câștigat.
Manager,
Ioan Sebastian Bara